Hertha

22 december 2005 – 31 juli 2018
Då har Hertha lämnat oss också och det känns otroligt tomt. Hon var en hund som märktes och som hade en del egenheter. Men vi älskade henne precis som hon var. Hon kunde vara otroligt envis och det var nog hennes mentala styrka som gjorde att hon ändå var den hon var, trots allt hon har varit med om. Hon var otroligt lojal, pryltokig, allvarlig och framförallt så ville hon bli klappad hela tiden. Hon kunde vara riktigt närgången mot gäster, ville ha uppmärksamhet och kel. Men så har det inte alltid varit.

Jag hämtade Hertha när hon var fem år gammal. Jag hittade henne faktiskt via en annons i Tyskland. Jag var egentligen ute efter en avelstik. Så jag flög ner till Tyskland för att titta på Hertha. Hon hade varit utlånat till Slovakien där hon hade haft två kullar och var i ganska dåligt skick. Hade precis haft en kull. Men hon var inte bara fysiskt dålig utan mådde inte heller bra psykiskt. Jag fattade inte då hur illa det var men jag valde henne med hjärtat.

När jag hämtade Hertha så blev det snabbt ett band mellan oss. Hon litade på mig och jag var hennes trygghet. Andra människor var hon skeptisk emot. Speciellt män tyckte hon inte om och kunde vara riktigt aggressiv. Jag insåg att hon måste ha varit med om en del traumatiska upplevelser. Hon visade symtom på det vi kallar PTSD hos människor. Vissa saker triggade henne och det kunde vara ganska konstiga saker. Med tiden fick Hertha förtroende för människor, hon fick en riktigt fin relation med husse och hon slutade vara så aggressiv.

En del egenheter blev dock kvar och det fanns saker som stressade henne. Därför anpassade vi livet till henne till viss del men hon var en fantastiskt fin familjemedlem med karaktär och hon var värd alla uppoffringar.

Tyvärr var Hertha också ganska sjuk. Hon hade en dålig höft som ställde till det. En gång fick hon en blodpropp i ryggmärgen och kunde inte gå längre. Men Hertha var en tuff tik och hon repade sig. Trots krämpor så kämpade hon alltid på. Men det blev dags även för Hertha. Nu finns hon bara i våra hjärtan <3