• Uncategorized

  Resor & Razzel

  För några veckor sen var vi en sväng i Tyskland där vi besökte ett seminarium med Tom Andrykowski och Corinne Wolf. Jag hade planerat att genomföra samma seminarium hemma i våras men ställde in det på grund av coronaläget. Kul att få chansen att uppleva det i Tyskland istället! Det blev en trevlig helg! För Butzs del koncentrerade vi oss mycket på föremålsbevakningen där vi har en del att jobba på än.

  Sen var det äntligen dags att åka till Frankrike och hämta hem Razzel! Jag hade min kompis Sanna som resesällskap och tolk vilket var tur då jag fortfarande inte har lärt mig franska! Sylvain som har hjälpt mig med Razzel och Virginie som också är uppfödare har gjort ett jättebra jobb med honom och miljötränat honom mycket. Såklart har Razzel också fått bita i Frankrike och det gjorde han riktigt bra!

  Razzel accepterade mig väldigt snabbt som sin matte och visade sig vara samarbetsvillig och kontaktsökande mot mig. Samtidigt är han framåt och intensiv. Han verkar lära sig väldigt snabbt. En riktigt rolig hund!

  I Frankrike körde vi lite bitarbete och Sylvain visade vad de hade gjort. Det såg mycket bra ut och jag hoppas att jag kan förvalta detta väl!

  Nu är vi hemma och Razzel har funnit sig väl tillrätta. Butz var inte så entusiastisk över att ha en lillebror först men har accepterat honom nu. Vi tar det ganska lugnt. Mycket handlar om vardagsrutiner, aktiviteter och vila. Vi leker en del och Razzel är ganska duktig på att komma till mig med leksaker. Han får använda sin näsa och leta upp leksaker i skogen. Vi tränar också hantering och att sitta still är inte hans starka sida kan man lugnt säga. Så där finns det stora utvecklingsmöjligheter! Man skulle ju kunna träna massor med saker med honom eftersom han är så tacksam men jag tar det undan för undan. ”Sitt” gör han hela tiden och för att inte fastna i det för mycket har jag börjat lite med rörelsen till ”plats” vilket han greppade snabbt. Och jag har klickat in honom men lugnt och fint nu! Han ska få landa i våra rutiner först!

  Butz har inte någon planerad tävling förrän i mars men jag vill gärna få in 3:ans moment så att vi kan starta i 3:an när vi har fått en godkänd 2:a till. Vi ska ha lite vintervila från mondio sen tänkte jag men än så länge håller vi på att träna lite. Det största projektet är föremålsbevakningen. Ja, det finns alltid saker att jobba på och tur är väl det…

  Kommentarer inaktiverade för Resor & Razzel
 • Uncategorized

  Tävling & nytillskott

  Förra helgen gick resan till Enköping för en helg med tävlande i mondioring och trevligt sällskap. Butz och jag startade i 2:an för första gången. Han har gått bra på träning och jag tänkte att vi mycket väl kunde få till ett bra resultat. På lördagen ställde jag dock till det och det ihop med hans orutin gjorde att vi inte fick till ett godkänt resultat. Jag var supernervös, satte nog för stor press på mig själv. Förberedelsen innan vi gick in till planen var bristfällig och vi hade startnummer 1. Nåja, vi har inte riktigt med i matchen kändes det som. Butz nollade vittringsapportering som han har gjort så bra innan, försökte tjuvstarta på skyddet, kunde inte låta bli att bita figgen i förarförsvaret och sökte bara av halva planen i söket vilket gjorde att han missade figgen. Och så blev jag riktigt rädd när han flög över hindret vid frontattacken och ramlade men som tur var skadade han sig inte och gick i bett när han kom på benen.

  Tur att jag hade anmält oss även på söndagen. Mitt mål var att ha kul på planen och att köra på precis som vi brukar. Och vi lyckades! Förberedelsen var bättre den gången och vi gick in mer som ett team denna gång kändes det som. Och vi hade kul båda två! Butz gick jättebra och genomförde alla moment med glädje. Det blev lite missar här och där men inga nollade moment. Det var kul att han hittade figgen på söket så att vi kunde köra transporten som han gjorde jättebra! Vilken härlig hund han är! Vi fick ihop 268 poäng och därmed ett godkänt resultat!

  Men det var tydligt att vi behöver jobba på vissa saker innan vi startar nästa gång! Framförallt var det jättesvårt att sitta kvar vid sidan innan jag skickade Butz i skyddsmomenten! Planen är att träna in ett annat beteende istället för att bara sitta vid sidan och sen ”glida fram”. För att få springa måste han trycka mot benet i fortsättningen är tanken. Vi behöver också träna på inkallningen från figgen då han var lite tveksam och ville springa tillbaka till figgen vid fronten som var sist på söndagen. Visserligen kan jag förstå att det är roligare hos figgen efter ett x antal inkallningar utan någon som helst belöning men man kan ju inte hitta på sina egna regler! Man kan dessutom definitivt inte köra sin egna grej på tävlingsplanen när man är hund! Dag 1 märktes ju också orutinen i söket. Som tur är har vi alltså att göra! Dessutom finns det en del annat att fixa innan vi kan starta i 3:an ändå.

  Skönt att det händer roliga saker igen och att livet går vidare trots sorgen efter Enya och allt jobbigt som har hänt! Dessutom är det så att det ska flytta in en ny malle snart! Det är en liten fransman som väntar och som jag ser fram emot att hämta i oktober. Han heter Razzel du temple des masques noirs.

  Kommentarer inaktiverade för Tävling & nytillskott
 • Uncategorized

  Enya

  De senaste veckorna har varit tuffa för oss alla men värst för Enya. Vi pendlade mellan hopp och förtvivlan. Hennes mage klarade inte längre av smärtstillande och det blev moment 22. Utan smärtstillande blev hon mycket dålig i kroppen men mycket bättre i magen. Behandling hos vår osteopat gav henne lindring men räckte inte tillräckligt mycket i längden. Med smärtstillande och behandling blev hon gladare och mådde okej men magen ballade ur totalt. Många undersökningar gjordes och olika mediciner testades men till slut fanns inget alternativ kvar. Enya fick somna in och det känns obeskrivligt tungt. Vi var med henne när hon föddes och nu var vi med henne när hon dog. Hon var en fantasisk, galen malletjej och lämnar ett stort tomrum.

  Kommentarer inaktiverade för Enya
 • Uncategorized

  Sök och transport

  Jag såg att jag skrev om söksystem i ett gammalt inlägg! Det är något som vi har släppt helt! Alltså jag tänker på mondioringsök! Jag säger inte att det är dåligt att träna på system men just för Butz gjorde det susen att vi bytte strategi. Vad behöver man mer än en massa motivation när man ska hitta en figurant på planen? Ja, en näsa förstås! Men man kommer otroligt långt med rätt motivation vilket vi har jobbat med och resten kom av sig själv så att säga. Jag har också släppt tanken att jag är tvungen att träna sök på inhägnat område. Det var ett problem att bara hitta ett lämpligt område! Men varför var jag så insnöad? Det går ju att träna sök precis var som helst och det är jättekul! Bara fantasin som sätter stopp! Varför inte i skogen, hemma på gården eller nånstans inomhus? Mondioring är verkligen fel sport för enkelspårigt tänkande!

  Även själva transporten har blivit bättre och bättre. Ibland får vi ju figuranthjälp vilket är värt mycket men jag har också fått tummen ur och börjat träna transporterna lite mer själv.

  Överhuvudtaget är det ju så otroligt mycket man kan köra på sig själv! Tänk att det bara behövs goda träningskamrater och lite tankeverksamhet från min sida för att inse att det mesta går att lösa!

  Kommentarer inaktiverade för Sök och transport
 • Uncategorized

  Plötsligt händer det igen!

  Oj. Det känns som om den här sidan håller på att dö! Nästan ett år sen jag skrev sist! Jag har ofta tänkt tanken att bara lägga ner sidan men på nåt sätt kan jag inte riktigt skiljas! Jag gör ett nytt försök att hålla den vid liv istället!

  Naturligtvis har det hänt en massa saker sen sist igen, både privat och på hundfronten. Privat har det varit ganska tufft. Jag blev sjukskriven för utmattningssyndrom förra året i november och det är en lång väg att gå för att komma tillbaka. Men det är inte bara elände!

  På hundfronten så märks det att Enya börjar bli gammal. Hon är samma galna Enya men kroppen klarar inte så mycket påfrestningar längre. Ett dilemma som gamla mallar lätt hamnar i! Jag hjälper henne att inte ta ut sig för mycket och att jobba med saker som passar henne. Hon har mycket livsglädje kvar!

  Butz har mognat ännu mer sen jag skrev sist. Han har utvecklats riktigt fint! Tack vare min sjukdom har vi inte tränat så mycket i perioder som jag egentligen hade velat men nu är vi igång lite mer igen! Planen var ju att starta i 2:an i år men Corona satte stopp för planerna så här långt.

  Vi får väl se hur det blir med allt! Jag har skruvat ner på mycket som kostar för mycket energi och lägger energin jag har på det som ger mig något. Jag har lite planer och väntar med spänning på vad som händer framöver!

  Kommentarer inaktiverade för Plötsligt händer det igen!
 • Uncategorized

  Uppdatering…

  Då blir det en uppdatering till slut! Det har hänt mycket sen sist, både tråkiga och roliga saker.

  Enya har fått livmoderinflammation och fick genomgå en akut operation. Nu har det gått ett antal veckor och hon är återställd.

  Butz och jag har tävlat i mondioring 1 i Enköping och det gick riktigt bra. 197 poäng fick vi ihop!

  Nu tränar vi inför en start i tvåan. Vittringsapporteringen går riktigt bra och Butz analyserar fint. Vårt stora projekt just nu är söksystem. Butz håller på att lära sig att han ska springa ett varv längs staketet och söka till att börja med. Så det blir många enkla gömslen längs staketet, belöning efter några skall och figgen får springa fram och tillbaka en hel del ? Transporter har vi tränat en del sen innan men även där behöver vi såklart mer träning också. Det är riktigt kul att släppa 1:an och fokusera på lite annat!

  Kommentarer inaktiverade för Uppdatering…