• Uncategorized

  DMC – vad händer?

  Jag försöker hålla koll på vad som händer i Tyskland när det gäller malle så gott det går och jag blev irriterad på hur DMC (tyska malinoisklubben – en rasklubb bland flera som enbart sysslar med bruksavlade mallar) hanterade historien med C-kullen ”Unter schwarzer Flagge”!

  Som jag skrev tidigare så har den kullen råkat ut för flera fall av ataxi och uppfödaren har varit väldigt öppen med detta och verkligen gjort allt för att få klarhet i exakt vad det var de drabbade valparna led av.

  Man kan konstatera att mallar ibland drabbas av en form av ataxi som visar sig i mycket tidig valpålder vilket innebär att valparna måste avlivas och hinner aldrig flytta till sina nya hem.

  Uppfödaren har råkat ut för en hel del skit från olika håll för att hon har varit så öppen med problemet och man fick känslan av att en del gärna ville lägga locket på!

  Och DMC som borde vara uppmärksam på och intresserad av vad det var för fel på valparna skrev nu ett rätt så otrevligt brev till denna uppfödare och krävde ett undersökningsresultat eftersom hennes ”uppståndelse” har lett till negativ publicitet och därmed skadat hanhundsägare och andra uppfödare.

  Det verkar som att DMC inte vill veta så mycket av ataxi och man har också påtalat att ”Unter schwarzer Flagge” var den enda uppfödaren som hade råkat ut för nåt sånt. Ett påstående som har kunnat motbevisas!!

  Som följt av detta avgick en sekreterare i ett lokalområde. Hon har lagt ut sin skrivelse till DMC här:
  http://malinois-power.blogspot.se/2013/02/rucktrittserklarung.html?m=1

  Ett bra statement, tycker jag. Undersökningsresultatet från de avlivade valparna har också kommit och det finns här!

  Jag blir verkligen orolig när jag läser om DMC:s inställning 🙁 Vi vet inte hur vanligt det är med ataxi men troligtvis har det förekommit en del fall som har sopats under mattan! Att stoppa huvudet i sanden kan inte vara rätt väg att gå! Är personliga intressen viktigare än rasen?

  Det finns de som vet rätt så väl vilka hundar man ska akta sig för men det är bara information för de invigda. Jag skulle tycka det vore bra om det kom en DNA-test som alla skulle göra för att se hur stort problemet är. Är det inget stort problem – fine, då vet vi det!

  Men i värsta fall håller DMC på att gräva sin egen grav och inte bara det – rasen kan ju ta stor skada 🙁

  Synd, annars är jag väldigt positiv till DMC! De har mycket hårda urvalskriterier för sina avelsdjur – samtidigt är urvalet rätt begränsat eftersom bara de godkända hundarna får användas. Men det är inget snack om att det finns kanonbra avelshundar inom DMC. Och jag har blivit väldigt trevligt bemött när jag sökte hjälp hos dem några gånger.

 • Uncategorized

  Qubik

  Idag är det helt fantastiskt väder! Våren är på väg! Vad jag har längtat! Ju äldre jag blir desto mindre tycker jag om en lång vinter känns det som.

  I förrgår blev Qubiken väldigt halt igen och gick delvis på tre ben 🙁 Han hade rusat runt med Hertha och överansträngt sig. Hans huvud vill fortfarande så mycket – han är full av energi och glädje – men hans kropp klarar inte så mycket längre. Han ger järnet och sen blir det såhär 🙁 Naturligtvis tänkte jag på att jag kanske blir tvungen att ta bort honom men det är så svårt! Särskilt med en hund som fortfarande vill så mycket och som har livsglädje!

  Nu blir det lugna koppelpromenader och jag hoppas att hans ben blir bättre igen. Idag var vi i metropolen Bruzaholm och gick. I skritt gick han rätt ok på det onda benet och han var så glad och framåt, precis som vanligt! Jag verkligen hoppas att han blir bra igen!

  Annars har det bara blivit lite lydnad och fysträning så här långt den här veckan.

  Jag har börjat kolla lite på tävlingar vi skulle kunna åka på eftersom almanackan börjar bli full med en massa andra hundaktiviteter 🙂 Det finns lite söktävlingar Joy och jag kan starta på – vi väljer väl ut en eller två, jag vill ju inte tävla så mycket. Sen siktar vi på skyddstävlingen i Västervik i början på maj 🙂

  Kommentarer inaktiverade för Qubik
 • Uncategorized

  Sök

  Idag körde vi sök med sökgänget vid klubben.

  Jag tänkte varva lite tomskick och träffar med Joy men det gick inte speciellt bra. Jag fick skicka om flera gånger och dessutom så var hon väldigt olydig idag! Hon fick i alla fall lite motion 😛

  Enya tränade lydnad. Sen blev det korvgrillning och fika också. Trevligt 🙂

 • Uncategorized

  Bra träningsdag

  Idag tränade Erik och jag i ridhuset.

  Först tränade jag lydnad med Joy och Enya. Enya fick två pass och det gick rätt bra. Ibland glömde hon bort sig och blev lite disträ men i det stora hela var jag nöjd. Vi lade mycket fokus på stadga vilket hon behöver.

  Joy körde lite fritt följ och tungapportering. Sen fick Joy och Mara också träna skydd vilket uppskattades av dem. Mara stötte i ryggen och tränade transporter – lilla tjejen börjar bli stor 🙂

  Joy körde civilen. Först hade hon korgen på och då kom hon lite närmare figgen innan hon backade ut. Bättre gick det utan korg så jag ska variera lite. Sen transport med överfall vilket kändes bra.

  Till sist körde vi dubbelretningsvändningar med kilen där jag fick passera Erik ett antal gånger eftersom hon gärna ville tjuvstarta. Det krävs nog mycket mer sån träning.

  En mycket bra träning avslutades med lunch på Via Venetto 🙂

  Kommentarer inaktiverade för Bra träningsdag
 • Uncategorized

  Olika sökövningar

  Hmmm, segare än segast! Men efter en liten paus efter jobbet piggnade jag till och tog tag i hundarnas aktivering. Jag har ju lyxen att husse tar hand om dem på förmiddagen så de är inte alltför understimulerade när jag tar över dem 😉

  Enya körde kongsök. Hon har lätt för att gå in i detaljsöket och söker då gärna av väggar tack vare mattes träningsupplägg. Nu ska vi satsa på att hon först får söka av ett rum fritt och att kongbitarna då är på lite annorlunda påhittiga ställen, även mitt i rummet.

  Lätt att man fastnar, särskilt när man håller på med en ny grej så det är tur att jag kan få lite feedback 😉

  I alla fall så började jag att gömma en kongbit i häststallet på en liten vagn mitt i gången. Hon var jättehet som vanligt – det är ju sååå roligt 😀 Som väntat sökte hon mycket längs väggarna och brydde sig inte ens om vagnen. Efter en stunds letande körde vi detaljsök och då tog hon kongbiten snabbt.

  Sen körde vi ett sök i vardagsrummet och ett i sovrummet där hon hittade och markerade efter en liten stunds fritt letande. Duktig tjej <3

  Joy och Qubiken körde inomhusupplet och Hertha letade efter bollen i snön. Nu är alla nöjda och tuggar ben 🙂

  Kommentarer inaktiverade för Olika sökövningar
 • Uncategorized

  Ridhusträning igen

  Igår var det dags för ridhusträning igen ihop med Karin och Erik.

  Enya körde ett par lydnadspass som gick rätt ok i det stora hela förutom vissa gånger då hon blev distraherad av andra hundar som lekte. Men men, vi jobbar på och min motivation är fortsatt hög just nu när det gäller hennes lydnad 😉

  Joy körde nåt litet lydnadspass och sen första skyddspasset på länge pga tån. Efter lite velande körde vi lite inskick med utbackningar (civilen) vilket gick häpnatsväckande bra 😀 Hon brukar ofta vara lite nära när hon kommer fram men igår såg det riktigt bra ut med snabba utbackningar. Sen tränade vi också lite korgbevakningar där jag bromsade upp henne i sele och lina. De såg också mycket bra ut! Man ska nog vila sig i form 😀

  Det var roligt att titta på de andra också. Med risk för att jag är partisk och tjatig så tyckte jag att det såg grymt bra ut med både Esta och Mara! Kul att Karin och Esta är på god väg att få till ett moment som har varit lite laddat 🙂

  Mara är en fröjd att se i allt (inte alls partisk…). Givetvis beror det till stor del på att Erik är grym men hon har många fina egenskaper! Röntgen kommer allt närmare och jag bara hoppas att hon är fri…

  Kommentarer inaktiverade för Ridhusträning igen