• Uncategorized

  Måste ligga i nu

  Igår gjorde jag inte så många knop – som vanligt ställde Uffe upp och hjälpte mig med hundarna 🙂

  Framåt kvällen blev det ett uppletande. Joy var het och gjorde ett bra jobb. Enya gick ut rakt och fint i början och blev lite vimsig efterhand men plockade in sina föremål 🙂

  Hertha gick kanonbra! Ofta går hon som en dröm i uppletandet 🙂 Det hade varit så roligt om vi hade fått Hertha redan som liten oförstörd valp! Men nu är hon här iaf och det är jag väldigt glad för!!

  Qubiken tar det fortfarande rätt lugnt men han mår bra och är glad och framåt som vanligt.

  Idag började vi med våra obligatoriska skogspromenader. Sen tränade vi inomhussök med dolda legor i lagermiljö med Catrin. Joy blev hur taggad som helst, sprang in där och började skälla på allt möjligt! Sen gick det dock bättre och hon hittade fyra figgar som låg på olika höjder i pallar, en kista och till slut bakom en hylla i ett mörkt rum.

  Efter en liten paus med bl lite lydnadsträning med Enya, kel med Hertha, en liten runda med Qubik och sittande i solen, körde vi ett pass till. Då fick Joy se hur figgarna gick och gömde sig. Hon behövde köra rena markeringsövningar och det gick bra! 

  Sen anlände mer sällskap och det grillades korv innan vi tränade uppletande.

  Vi vallade en korridor på ca 30 x 50 m.

  Enya fick börja med fyra utlagda grejer. Det är lite knepigt med henne så jag tänkte att hon fick jobba själv och så småningom hitta grejer även om hon kanske sprang huller om buller. Jag fick dock hjälpa henne med en grej på djupet. Hon följde med mig ut i koppel och hittade grejen utan att få ta den – sen skickade jag henne från baslinjen. Det funkade bra den här gången!

  Joy fick 9 föremål i rutan. Tanken var att hon lätt skulle hitta föremål hela tiden för att höja motivationen ytterligare. Förberedelsen gick till som vanligt med dutt och piska. Sen plockade hon in sju grejer med varierande belöning.

  Hertha hade problem att gå ut på djupet idag men hon hade skoj i alla fall och det är huvudsaken.

  Nu gäller det att vi försöker ligga i med träningen. Joy är anmäld till ekl sök i Vadstena den 27/4 och ekl skydd i Västervik den 4/5. Det värsta är att vi fortfarande inte har kört lydnad ”ordentligt” ute på grund av snön men vi får väl försöka få till lydnadsträning i alla fall på nåt sätt nu 😉

  I morgon står sökträning på programmet.

  Kommentarer inaktiverade för Måste ligga i nu
 • Uncategorized

  Skåneresa

  Igår åkte Erik och jag till Skåne med Joy, Enya, Mara och Nubbe. Bra att vara på plats inför dagens övningar.

  Vi hann till och med spåra på Revinge igår kväll. För mina tjejer var det första gången på länge och nog följde de spåren…i alla fall rätt ok, men sen är det ju en fördel om man också hittar föremål och det var det lite tunnsått med 😉 Sen hade jag lagt naturpinnar vilket de inte är så jättevana vid tydligen. Tyvärr blev det ju mörkt strax efter det så fler spår hann vi inte med förutom nån liten motivationsgrej med Enya (för min skull). Eriks hundar gick bra 🙂

  I morse tog vi nya tag och åkte ut till Revinge i blåsten för att lägga spår innan träningsdagen med Glenn Andersson skulle dra igång.

  Den här gången gick det betydligt bättre med Joy och Enya också! Joy gick jättebra trots blåst och tog alla föremål.

  Enya var också duktig…trots att matte visade på henne fel eftersom jag hade glömt var spårstarten var, hittade Enya spåret och jobbade bra! Visserligen missade hon en pinne men annars var jag jättenöjd 🙂

  Sen åkte vi till Nygård för en dag med skyddsträning som blev hur bra som helst på alla sätt! Tack till Kerstin och Tony för att vi fick chansen att hänga på!

  Mara skötte sig utmärkt som vanligt! Erik satsade på att köra en del korgövningar där Mara svarade precis som man önskar! Sen körde de också lite i kudden där vi fick tips på hur man kan få Mara att inte gå så mycket i kroppen.

   

   

   

   

   

 • Uncategorized

  Nu är jag jävligt less…

  …på att läsa om idiotiska parningar inom belgaraveln och att se dessa ”moderna utställningssnygga” belgare. Ja, jag är diplomatisk men nånstans måste det ju finnas en gräns!

  Jag kan köpa att det finns de som avlar på belgare som passar lite mer till sällskap – det är väl något man måste acceptera. Men även dessa hundar måste ju ändå må bra! Men tyvärr så avlar man gladeligen på föräldrar med femmor på skotten, diverse rädslor och taskiga nerver.

  För vissa är det en merit med MH och man berättar stolt att hunden minsann har en 1:a på skotten! Att den sen också har en 1:a på leklusten är det ingen som bryr sig om – den har ju bra mentalitet eftersom den klarade ett helt MH…eller hur?

  Det allra viktigaste för många är att hundarna är snygga enligt dagens utställningsideal! Och att det har skett en typglidning som heter duga är tydligen bara vi bruksnördar som har uppmärksammat! Många hundar rör sig inte funktionellt utan med trippande steg, för snipiga huvuden är inget brukshundar har nån fördel av och dessutom all päls…

  Nu är korsparningar mellan varianterna tillåtna igen. Och vem skriker högst att det är katastrof? Jo, utställningsfolket. Tänk om det  – gud bevare – skulle komma fram svarta mallar? Det skulle vara en total katastrof i svensk belgaravel enligt dem!

  Tänk så mycket man kan förstöra groenendaelen i typen om man korsar den med en annan variant. Korsningar med terv kan ge hundar utan MASK. Gud så hemskt! Att det sen finns en del problem med EP och mentaliteten inom groenendael verkar vara ett mindre problem.

  Jag är glad att korsparningar tillåts för de andra varianternas skull. Att ta ett avelsbeslut är alltid ett svårt beslut att ta oavsett.

  En del vill inte ens se belgaren som en brukshund och en del har ingen aning om vad en brukshund är. En familjehund som klarar av att köra lite rallylydnad och agility är ingen brukshund.

  Givetvis kan det alltid bli en ”katastrof” av en kull man hade hoppats mycket på men om man inte ens anstränger sig att skapa goda förutsättningar kan det ju bara bli skit!

  En eloge till alla uppfödare som jobbar för belgaren som brukshund!

  Aaaarrrggg, jag blir så trött!! Var bara tvungen att skriva av mig 😉

 • Uncategorized

  Nåt att se fram emot…

  …är alltid bra att ha 🙂 Dessutom känns det verkligen att våren är på väg – solen skiner och värmer riktigt skönt 🙂 Härligt att vara ute med hundarna! Nu ska bara snön försvinna helt så är allt frid och fröjd 😉

  Snart dags för jobbkväll 2 men det gör inget – kommer att gå fort. Sista arbetsdagen i morgon för den här veckan!

  På torsdag är det äntligen dags att åka till Skåne med Erik och hundarna och på fredag ska Mara köras på en av de absolut bästa skyddsfiggarna jag vet 🙂 Och vi får träffa trevligt folk! Ja, det kommer att bli så kul!!!

 • Uncategorized

  Annorlunda sök

  Dagens övningar med Joy och Enya gick ut på att träna sökmarkeringar på dolda legor i olika skepnader.

  Jag lade ut fyra figgar på olika ställen – sen blev det ett lite annorlunda sök 😉 Joy kände ganska snabbt en figurant som låg lite högre upp i en båt men hade svårt att lokalisera figgen och blev rätt frustrerad. Efter lite hjälp gick hon riktigt bra 🙂 En nyttig övning!

  Enya fick se när figgen gick iväg en bit eftersom hon aldrig har kört någon liknande övning. Superhet som vanligt var hon och det gick riktigt bra för henne 😀

  Efter en paus fick Joy köra en omgång till på nya legor och även det gick bra. Sen fika på Lennarts i trevligt sällskap!

  Och givetvis en sväng med fina pensionärerna också 😉

  Så här mysigt hade Hertha och jag det igår kväll <3

  Kommentarer inaktiverade för Annorlunda sök
 • Uncategorized

  Träningsrapport

  Sen sist har vi hunnit med lite inomhusträning. Enya körde lydnad och Joy både skydd och lydnad.

  Båda tjejerna skötte sig bra 🙂 Jag ska väl inte säga mer än så om Enya i alla fall 😉 

  Joy tränade civilen med korrigering i lina ett par gånger – får se om det blir någon långsiktig effekt. Vi körde lite transporter med tonvikt på just transporterna och inte överfallet, dubbelretning i ärm där hon inte visade tjuvstartstendenser och fasttagande vilket hon gjorde bra förutom att hon inte backade ut så långt.

  Jag fick också figga lite åt Mara igen och tittade på Erik och Maras lydnad. Jag gläder mig verkligen åt deras framgångar i träningen 🙂 De är grymt duktiga 😉

  I morgon ska det bl a tränas lite sökmarkeringar.

  Kommentarer inaktiverade för Träningsrapport