• Uncategorized

  Träningen fortskrider

  Enya och jag försöker träna på och vi har kul i alla fall 🙂 Vi har fått ett mycket bättre samarbete den senaste tiden och vissa delar av de nya momenten är Enya riktigt duktig på! Vi tränar med en del störningar också vilket verkligen behövs om vi nånsin ska kunna komma till start 😉 Man måste ju ha mål och bara en start i mondioring skulle kännas otroligt stor för mig just nu men att träna och försöka lära sig saker om denna för oss nya gren är det primära. Jag tycker alltid det är kul att lära mig nya saker!

  Jag vet ju om Enyas starka och svaga punkter och hennes svaga punkter är den stora utmaningen 😉 Det största problemet – samarbetet på lydnadsplanen – verkar ju ändå gå åt rätt håll! Sen går hon ju väldigt lätt igång på vissa störningar framförallt när hon ligger passivt och hon är fortfarande hektisk i bitarbetet. Jag skulle säkert ha kunnat åstadkomma mer på alla punkter men nu är vi där vi är!

  Enyas enorma driv är ju en bra egenskap som jag uppskattar mycket! Ibland kan hon hetsa upp sig lite för mycket men det är bättre än en hund som inte hetsa upp sig alls. Att hon är en så fin vän gör ju inte saken sämre <3

  Annars har hon ju kommit på att det där med att bita i benen är väldigt skoj 😉 Har fått bra hjälp av Erik att omsätta tipsen vi får! Nu ska vi jobba vidare lite i morgon är tanken.

  Idag var vi på Vetlanda BHK och tränade – Karin hjälpte oss bland annat med diverse störningar. Enya tyckte det var rätt jobbigt och jag reagerade alldeles för sent med att tala om för henne att hon skulle hänga med mig men annars gick det bra 😀 Vi körde också matvägran med köttbullar vilket funkade rätt bra! Och gå mellan benen går ju bara bättre och bättre och Enya söker sig snabbare in i rätt position nu.

  Qubiken och Hertha
  Qubiken och Hertha

  Hmmm…vad har hänt annars? Rätt mycket så jag kommer inte ihåg allt! Vi har kört lite sök med gänget på Njudungs häromdagen – kom faktiskt dit av en slump för att träna lydnad med Karin & Esta och blev medbjudna på träning. Det var kul och det gläder mig att få ett sånt trevligt välkomnande varje gång man träffar sina gamla träningskompisar 🙂 Sen gick vi också vilse i mörkret häromdagen, Joy, Enya och jag! Som tur var blev vi hittade till slut 😀

  Kommentarer inaktiverade för Träningen fortskrider
 • Uncategorized

  Foderföreläsning

  Idag var jag på en foderföreläsning med veterinären Helena Mann. Foder är ju något som jag funderar en del på och vill lära mig mer om så det var intressant. Det mesta visste jag om men det fanns ändå lite grejer som var nya för mig och vissa bekräftade mina antaganden om ”trendig utfodring” 😉

  Jag upplever att det finns en trend att utfodra hunden med färskfoder (jag brukar inte göra som alla andra men jag kan erkänna att jag har varit nära att byta till färskfoder flera gånger) eller så barfar man mer eller mindre näringsriktigt. Man tänker lite ”tillbaka till naturen” och många tror också att hundar är rena köttätare (vilket ju inte stämmer) och ger sina hundar nästan bara kött och ben. Jag kan förstå den här trenden med tanke på att det säkert finns en hel del skit i torrfoder men samtidigt har jag alltid varit mycket skeptisk mot att bara utfodra med kött och ben vilket en del tycks göra. Kolhydrater är inte populära bland många – mina tankar går direkt till LCHF-hysterin 😉

  Mina ”gamla” kunskaper om hundens näringsbehov krockar totalt med denna trend att bara ge kött och ben. Men idag fick jag också höra hur obalanserade flera av färskfodrena är (riktigt skrämmande!). Det kanske inte gör så mycket om en vuxen hund äter den maten men för en valp kan det tydligen ha mer förödande konsekvenser än vad jag nånsin har trott. Kalcium/fosforbalansen tycks ju rent av vara åt helvete i en del färskfoder (och givetvis minst lika mycket om man bara ger ben och kött) vilket kan ha riktigt allvarliga konsekvenser för en växande hund! Så efter vad jag har hört skulle jag nog inte våga utfodra en valp med färskfoder!

  Nu ska man väl tillägga att även den här veterinären inte var riktigt neutral men ändå! Och det må finnas färskfoder med riktigt bra balans! Men en del verkar ju vara katastrof!!

  Kommentarer inaktiverade för Foderföreläsning
 • Uncategorized

  Bruksets framtid

  Det verkar vara färre och färre som håller på med svenskbrukset. Väldigt synd eftersom jag tycker att det finns mycket som är roligt med brukset, framförallt specialen! Söket och spåret är kul, och upplet är en favorit! Svenskskyddet tycker jag också om men ibland är jag lite less på vissa bitar där – det är tråkigt att titta på alla oändliga transporter och att flera moment ska göras i både ärm och korg. Det är kul att träna och tävla svenskskyddet men det känns som att skaderisken är onödigt stor i vissa moment. Brukslydnaden är jag faktiskt lite trött på! Den kunde ju vara roligare och mer publikvänlig också! Jag tycker inte det är kul att träna framåtsändande t ex – ett moment som tar onödigt mycket träningstid när man kan göra nåt roligare 😉

  Jag läste ett inlägg på facebook med mycket bra tankar om att förnya vår brukssport idag. Det skulle verkligen behövas – men allt är ju så svårt och tar en sån tid!! Här kommer inlägget (känner inte personen i fråga men han har ju bra idéer):

  Hej,

  Här kommer mitt inlägg i Schäfertidningen som ren text. Dela gärna så fler kan se det! Vore kul om fler rasklubbar kunde jobba mer aktivt med utveckling av hundsporten.

  Tankar om Brukssporten

  För Schäferns, Svensk Schäferklubbs och SBK:s överlevnad är det viktigt att vi populariserar bruksarbetet! Det innebär att vi på något sätt måste hitta former av bruksarbete som kan tilltala fler människor utan att vi sliter ut våra få funktionärer. Vi borde göra mer för att hitta former som inte är så resurskrävande!

  Det här är ett ämne som engagerar mig mycket! Hoppas att Ni orkar läsa mina tankar om brukssporten och hur jag hoppas att vi ska vända trenden!

  Under årets invigningstal talade Katinka Ryttse (SM generalen), med stolthet i rösten, att det var nästintill samma funktionärer på årets SM för Bruks och IPO hundar som det var för 10 år sedan! Min känsla då (och är fortfarande) är att det är typiskt för oss inom SBK. Vi är stolta för att vi inte förändras! Det borde naturligtvis vara så att vi borde fått in ordentligt med nya, pigga funktionärer sedan dess. Vi måste bli intressantare för yngre människor och inte köra fast oss i gamla spår! Vi måste lyfta blicken och göra våra bruksprov mer publika och mer spännande. Att göra detta utan att göra avkall på kopplingen till tjänstehundsdressyren och möjligheten att använda bruksproven som arbetsprov till underlag för brukshundsaveln blir naturligtvis en verklig utmaning. Jag i min enfald tror naturligtvis att det går!

  Tittar vi på antalet starter i Agility, rallylydnad och IPO så inser man att fler (yngre) människor söker en snabbare och mer lättillgänglig hundsport. Jag dömde nyligen Appell klass. Parallellt med våra 8 startande i appellklass var det 42 startande i rallylydnad. För mig är det riktigt tänkvärt. Kan det vara så att det är för lång väg att vandra innan man kan komma till start i Appellklass? I IPO, Rallylydnad och Agility är det relativt lätt att komma till start. Min mening är att vi borde göra AKL lite lättare för att nybörjare fortare skall komma till start. Som det är idag är skillnaden mellan HKL och EKL relativt marginell. Jag tycker att stegringen ska komma där. Är ingångsklassen lättare kommer vi att attrahera fler att börja med vår del av hundsporten.

  Vad det gäller funktionärer så måste vi tänka till lite innan vi tar knäcken på de som fortfarande finns kvar. Jag tycker att vi ska:
  • Införa endomarsystem i AKL, LKL och HKL. (så småningom kanske även i EKL).
  • Skrota tävlingsledaren på lydnaden.
  • Öka användandet av GPS för att undvika snitsling av spår, så långt det är möjligt.

  Jag tycker också att vi måste jobba för att Mondioring blir en officiell hundsport– Det är Bruksarbete av mycket hög klass där kontroll och naturliga anlag premieras. Det är dessutom lätt begripligt för en ”icke insatt”.
  Naturligtvis måste vi börja ta med löptikar på våra bruksprov. De får bara, helt enkelt, gå sist i varje del av provet. Tikarna är ju vår framtid! Detta fungerar i alla prov förutom Rapport, där jag inte ser något bra sätt att lösa det problemet.

  Vi måste också se till att lydnaden för Svensk brukset och IPO integreras så att det blir enkelt att skifta mellan grenarna. Idag är det långt fler starter i IPO än i Svenskskydds. Det här är potentiella deltagare för Svenskbrukset om bara lydnaden ändrades en aning!
  Enklast vore naturligtvis att direkt skifta från den traditionella lydnaden till IPO lydnaden direkt. Kanske är det att dra det lite väl snabbt, men så gjorde man tidigt i Finland med framgång. Några saker som, enligt min mening, måste ändras för att göra det möjligt att hoppa mellan IPO och Svenskbruks är:
  • Ingångar och apporteringsavlämningar skall ske som i IPO
  • Inkallning med läggande och ställande tas bort (se nedan)
  • Framåtsändande ändras så att utförandet blir som i IPO (se nedan)
  • Platsliggningen utförs som i IPO

  Många kanske anser att vi idag har den optimala prövningen i vårt traditionella lydnadsprogram. Efter att ha deltagit i mer än 15 Svenska Mästerskap i olika grenar och discipliner tycker jag att vi prövar och lägger vikt på fel saker. Dessutom tycker jag att flera moment är rätt kassa. För mig är det otroligt viktigt att hundar och förare tycker att lydnaden är kul!

  Kärnan i lydnaden är det Fria Följet och i det momentet skulle det överlägset flesta poängen fördelas.
  Ser man på lydnaden på kontinenten ser man ofta gamla hundar som fortfarande tycker att det är riktigt kul med lydnad. I Sverige är det riktigt sällsynt att våra hundar av bruksras, i äldre ålder, galopperar på inkallningen. Naturligtvis beror det på den träning de utsatts för där vi bestämt att de skall stannas och läggas under inkallningen. Skulle inkallningen, som också, enligt mig, är ett kärnmoment, utföras direkt utan stopp skulle garanterat hundarna tycka att det var roligare med detta moment. Om det ska kombineras med ett läggande eller ett ställande är inte så viktigt, men det skulle kunna göra att momentet ökade i svårighetsgrad uppåt i klasserna.

  Ett annat moment som stör samarbetet och glädjen i förhållandet hund – förare är framåtsändandet i dess nuvarande form. Om man tittar på den tid som förarna av hundar i EKL måste lägga ned på detta moment gissar jag på att det i snitt är ca 30-40 % av all dressyrtid kopplat till lydnad. För mig är det helt vansinnigt att vi skall lägga denna tid på ett cirkus nummer! Vi borde lägga denna tid på att ha kul och hellre öka glädjen i kärn- och kontaktmoment såsom Fritt Följ och Inkallning! Nötandet av framåtsändande sänker intensiteten i kontakten och minskar glädjen på inkallningen. Naturligtvis kommer flera att opponera sig mot detta påstående med att deras hundar minsann har en fin kontakt och inkallning. Men, titta hur det ser på en EKL tävling där hundarna är äldre än sex år! Snittet är inte så imponerande.

  Vi måste ta bort budföringen från vårt program! Vi borde införa ett lättare uppletande i AKL och LKL istället. Kanske skulle det bara vara i LKL för att inte försvåra ingångsklassen, AKL!

  En sak som är riktigt uppskattat bland alla deltagare i IPO är den öppna redovisningen. Det är otroligt viktigt för utvecklingen att tävlande och publik förstår hur vi dömer. Vi har i min hemmaklubb, Sundsvalls BK, provat på det här vid något prov och fått otroligt positiv respons på det. Jag kan inte se att det här på något sätt går emot de regler vi har idag, så jag uppmanar alla domare att börja med öppen redovisning av, åtminstone, lydnads och Skyddsmomenten.

  Ansökan av prov måste förenklas! Som det är idag måste prov anmälas under våren året före det skall ske! Enligt mig är det helt vansinnigt och kontraproduktivt! Har man en sökgrupp som känner sig mogna för ett prov borde det vara möjligt att anordna ett prov för dem med två månaders varsel. I dagens IT samhälle kan det inte vara omöjligt att utlysa tävlingen i god tid så att alla får möjlighet att delta på detta nyinsatta prov! SBK tävling fungerar utmärkt för detta ändamål!

  I vårt distrikt, MellanNorrland, är det nu flera klubbar som nappat på möjligheten att anordna prov en vardagkväll. Det går naturligtvis inte att ta lika många deltagare, men ger klubbens ekipage och ekipage nära ifrån möjlighet att tävla. Naturligtvis måste man slita lite på lokala domare och, idag, tävlingsledare. Här får man vädja till domarna att inte ta ut arvoden för lokalklubbens arrangemang annars går tävlingen inte ihop. Även här uppmanar jag Er andra att söka prov på vardagskvällar. Vi har sökt LKL på en tisdag och HKL på onsdag. Kanske kan vi ta 5-6 ekipage varje kväll!

  Det här var mina tankar runt det allmänna i reglerna.
  Nu är jag nyfiken på Era kommentarer!

  Med vänlig hälsning Per Gabrielsson

  Kommentarer inaktiverade för Bruksets framtid
 • Uncategorized

  Mara uppflyttad!

  Idag tävlade Erik & Mara akl spår. Det blev uppflytt med 283 poäng (utan budföring)! Stort grattis!

  Väldigt kul att de har hunnit med appellen trots det komplicerade benbrottet och alla andra äventyr de har varit med om i år 🙂

  Kommentarer inaktiverade för Mara uppflyttad!
 • Uncategorized

  Nytt


  abcb
  abcc abcca

  abca

  Ojojoj…jag har blivit riktigt dålig på att blogga! Just nu är det mycket som händer…

  Jag försöker sysselsätta mallegänget så gott det går 🙂 Hertha är sprallig och glad! Kul att se 🙂

  Lite mer ”seriös” träning blir det med Enya. Eller ja, tyvärr hinner jag ju inte träna så mycket som jag skulle vilja just nu men i alla fall så är det mest mondioring vi är inriktade på 😉

  I lydnaden har vi lagt lite extra tid på fjärren de senaste dagarna. Oftast står Enny på bekväm höjd, t ex ett bord, så att jag lättare kan ”hjälpa” henne plus att hon inte kan gå framåt då. Vi är fortfarande på en väldigt basic nivå – ”stå” är helt nytt för henne 😉

  Vi har också tränat framåtsändande där vi gör ungefär på samma sätt som när vi tränade IPO – skillnaden är ju egentligen bara att hon ska komma tillbaka till mig istället för att lägga sig.

  Vittringen har mest resten av gänget sysslat med den senaste tiden och alla hundar tycker det är kul 😉 Qubiken blir helt salig när han hittar en pinne 😀 Jag har försökt att aktivera honom med godisrutor ibland men han tycker det är helt meningslöst – men vittringsapportering liknar nåt 😉

  En annan sak som Enya och jag jobbar med är att gå mellan benen och söka och hålla sin position där plus att jag har skaffat en visselpipa. Just nu så kör jag mest inkallningar med kampbelöning med pipan. Sen blir det lite annat smått och gott 🙂

  I morgon är det skola igen och sen två nätters jobb. Fixardag på klubben och sökträning ska också hinnas med 🙂 Trevlig helg!

  Kommentarer inaktiverade för Nytt