• Uncategorized

  Automatiserad hundträning? Lite funderingar…

  enny16Jag kom att tänka på att det här med belöningen på nåt sätt har ”automatiserats” och att man många gånger har tappat lite av det här med att få fram rätt känsla hos hunden genom att använda rösten mer.

  När jag fick Qubiken för snart 14 år sen  började jag precis med klickerträning. Det kändes lite konstigt i början att använda klickern istället för rösten men det blev snabbt en vana och jag använder klickern och mycket av det tänket som ligger bakom fortfarande dagligen, inte minst i specialsöket.

  Det är nästan så att man har svårt att tänka sig hur det skulle vara att göra vissa saker utan klicker eftersom det är en så bra belöningsmarkör. Men jag tror att det är värdefullt i träningen att även förmedla en känsla till hunden. Det utesluter ju inte heller att man använder sig av en klicker men ofta ser man hur man klickar och matar hunden med godis med en total avsaknad av känslor i en rad olika inlärningssituationer. I en del fall är det säkert en bra strategi för att lära in saker men i andra fall så tror jag att man kan ha tappat en del som man kan ha stor nytta av. Alltså klickern går inte att tänka bort längre, inte för mig heller, men det känns som att allt vissa tränare lär hunden bara handlar om denna automatiserade process.

  Det har också slagit mig hur en del använder klicker till precis allt  – från att vänja hunden vid att halsbandet tas på till miljöträning. Vad är vitsen? Man kan framkalla så mycket känslor hos hunden med rösten – vad är det för fel på känslor? I vissa situationer är ju inte heller behovet av en snabb och tydlig belöningsmarkör så stort att man skulle behöva använda klickern för den skull.

  Rätt känsla till rätt övning från början kan nog göra skillnad tror jag, i alla fall när det gäller vissa övningar. Eller?

  joymork

  Kommentarer inaktiverade för Automatiserad hundträning? Lite funderingar…
 • Uncategorized

  Eukalyptus

  20160210_152423Då har jag börjat träna in en ny doft med Enya – Eukalyptus. Vi körde de första passen igår. Jag lade en kongbit ihop med den nya doften för att underlätta eftersom Enya redan känner till Kong,  använde burkarna, körde många markeringar på rad och flyttade runt de lite. Enya är ju van att köra specialsök så det var inga konstigheter med det och övningen funkade klockrent.

  Idag lade jag bara Eukalyptus i en burk och körde några pass med Enya. Då hade hon redan förstått att det var den nya doften hon skulle markera. Så det har inte varit några konstigheter alls hittills trots att Enya bara har kört på Kong i flera år bortsett från den gången vi fick prova på att träna hos Susanne på Specialhunden. Det var väldigt smidigt att köra i hennes sökplattform. Men det är ett tag sen nu.

  Nästa steg är att lägga lite störningsdofter i de andra burkarna men jag ska väl fortsätta med att köra några pass till med bara Eukalyptus.

  Sen har vi lite andra saker vi behöver ta itu med. Enya har en tendens att bli lite väl överentusiastisk och frustrerad och då blir hon väldigt uppvarvad och börjar även skälla. Det händer oftast i början, precis när jag ska skicka henne eller när hon har sökte en liten stund. Får hon jobba längre så blir hon mer fokuserad. Det är viktigt att hon får lite utmaningar. Samtidigt behöver hon lära sig att fokusera så hon får inte längre stimma hur som helst precis i början. Då lägger jag henne och hon får fortsätta när hon är mer samlad. Vi får se om det ger utdelning.

  Hon har också blivit lite väl het vid markeringen några gånger och även krafsat. Hon lär sig ju väldigt snabbt och jag tar på mig skulden för det beteendet helt och hållet. Dels har jag hetsat henne lite väl mycket i markeringen och även belönat fel. Å andra sidan har hon hållit på så länge så jag har helt enkelt talat om för henne att man inte får krafsa eller vara för burdus och det verkar hon köpa. Markeringen är ju något vi behöver jobba med hela tiden.

  Joy har också fått träna lite på Eukalyptus. Det märks ju att hon inte har samma vana när det gäller specialsök som Enya har men det kommer.

  Kommentarer inaktiverade för Eukalyptus
 • Uncategorized

  Nose Work

  Nu har Enyas stora uppgift i livet blivit specialsöket vilket både hon och jag tycker är roligt. Vi håller fortfarande mest på med kongsök och egentligen kan man ha hur roligt som helst med det. Det är söket och att bygga in svårigheter där, få ett bra system och en bra markering som är det roligaste av allt. Tanken att träna in ett annat preparat har funnits länge men jag har inte kunnat bestämma mig vad det skulle bli.

  Nu har jag blivit mer intresserad av Nose Work. Det är ju än så länge en inofficiell gren men den är på väg att bli officiell. Första steget var att läsa en massa på nätet, kolla på filmer och gå med i Svenska Nose Work Klubben där det än så länge krävs medlemskap om man nu vill tävla. Naturligtvis har jag haft fördomar mot den här sporten, att det bara en en ”Svenssongrej” som Lisa håller på med med sin Shiba och att sporten är förenklad om man jämför med de utmaningar man kan mötas av i specialsöket annars. Och visst, sporten ska ju vara till för alla och man har väldigt generösa tävlingsregler där man får berömma och belöna under tävlingen till exempel.

  Man ser ju vad man vill se när man har fördomar och visst sökte hundarna i filmerna både snabbt och slarvigt? Det verkar ju vara JÄTTEENKELT att hitta doften 😉 Dessutom så är snabbheten efter poängen avgörande för en placering på en tävling. Också något jag behövde smälta. Inte för att jag var orolig för att Enya inte skulle söka av området i rekordtempo…nejdå. Men jag har ju jobbat mycket med noggrannhet och att inte slarva på. Ett annat problem som Enya och jag skulle råka ut för på en eventuell tävling skulle också vara att hundarna INTE får hoppa upp på bilar (eller klättra in för den delen) i fordonssöket. Ups.

  Efter att ha smält all denna information så tänker jag träna lite Nose Work. Det verkar trots allt vara en väldigt rolig sport! Första doften som Enya måste lära sig är Eukalyptus. Där använder man tydligen mest så kallade hydrolater vilket jag har beställt. Och Lagerblad. Och Lavendel. De dofterna kommer sen. Jag undrar vad Enya kommer att tänka om all lavendel som växer utanför dörren?

  noseworkEftersom vi nu ska lära in ett nytt preparat så tänkte jag att en urvalsbana kan vara bra att ha. Så jag snickrade ihop sex hållare med glasburkar som jag kan flytta runt (lite snabbt och slarvigt). Jag använde materialet från en gammal byrå som skulle slängas. Glasburkarna köpte jag faktiskt, annars finns de ju också gratis. Men ändå kostade hela kalaset med möbeltassar och tops under hundra spänn! Snacka om billig sport! Nu jämför jag med skyddssporter som jag är så förtjust i – det behövdes bitkuddar, svenska ärmar och tyska ärmar i olika uppsättningar…sen legsleeves och slutligen en dräkt som måttbeställdes från Frankrike. Det behövdes byggas en plan och stora hinder…och nu detta! Här är det inte flest prylar som vinner men man kan ändå ha väldigt skoj!

  Naturligtvis är det också meningen att Joy och Hertha får vara med och leka. Jag har hållit på lite med enklare övningar med Joy. Vi är fortfarande i det stadiet där hon ska förstå att man INTE får röra kongen. Igår lade jag ut några bilhjul i stallet och lade ner en större kongbit där för att träna markeringar. Inlärningssituationen var väl inte helt optimal med hästskit som störning. Vi ska nog välja en mer störningsfri miljö nästa gång. Annars verkar det vara en väg att gå. Men nu när jag har min ”urvalsbEnyafeb16ana” ska jag använda mig lite av den med.

  joyfeb16

  Kommentarer inaktiverade för Nose Work