• Uncategorized

  Stora och små revideringar

  Det som är kul med livet är att man alltid kan utvecklas. Det blir liksom aldrig tråkigt! Det innebär också att man analyserar och reviderar…man kanske är övertygad om något ena stunden men med ökad kunskap eller andra förutsättningar inser man att man behöver revidera sin syn eller det man har trott på. Så det här inlägget handlar om revideringar – stora som små.

  Vi börjar med en liten revidering. Jag skrev att min enastående och högt älskade valp är helt rumsren. Det visade sig inte riktigt vara sant. När jag duschade (med öppen dörr till trädgården) i förrgår råkade han skita i Biabädden. Där lärde jag mig något. Se till att valpen har skitit på morgonen innan du går och duschar! Låt inte valpen vara ”utan” uppsikt för att du tror att han är så förträfflig! Joy skulle lägga sig i den Biabädden och ryggade tillbaka efter att jag hade torkat och tvättat den! Jag fick spola av Biabädden ordentligt och vädra.

  Även nästa revidering handlar om min fantastiska valp. Han är visserligen helt fantastisk men jag skrev att han var sååå cool och avslappnad. Jag tror att han har goda nerver men det är inte riktigt sant att han är så avslappnad. Han är en valp och har visat sig kunna hålla igång ganska ordentligt. Ja, snart är han till och med en unghund – han håller redan på att byta tänder vilket gör att det kliar i munnen en hel del. Inget onormalt men inte fullt så lugnt och idylliskt som det kanske lät.

  En annan revidering är ständigt pågående. Jag har ju under flera år försökt att starta en uppfödning, köpt in lite hundar och så och till och med parat en tik som tyvärr gick tom. Under dessa år har jag reviderat min syn på olika mallar från olika linjer hit och dit, hela tiden lär jag mig nya saker och ju mer man lär sig desto mer inser man att man inte vet så mycket. Jag har inte tappat intresset för mallelinjer utan försöker fortsätta med att lära mig saker men intresset för uppfödning har ju som bekant svalnat. Jag får ändå en del förfrågningar om jag ska para Mara någon mer gång. Hon är ju en helt fantastisk individ, verkligen. Jag har dock fått omvärdera nyttan med att använda henne ytterligare efter att ha fått mer kännedom om hennes släkts mentala status. Jag är rädd för att det skulle finnas en stor risk att valparna skulle få egenskaper som inte är så önskvärda här i Sverige. Därför lutar det ännu mer åt att jag struntar i det.

  Visst, nu är jag kanske petig. Man lär aldrig hitta en perfekt hund – de finns inte! Men ändå. Det handlar ju inte bara om mina tvivel gällande avelsmaterialet. Jag skulle ta det hela på stort allvar och äsch, nu har jag ju Butzemann också.

  Busy är ju en annan tik jag har/hade avelsrätt på. Hon är en trevlig individ – social, miljösäker och med goda nerver. Hon gjorde ett fint l-test. Tyvärr finns det även där saker som får mig att avstå från att använda henne (tror jag). Därmed inte sagt att hon är en dålig hund – absolut inte hon heller! Men det är egentligen ingen revidering! Hmm, någon mer revidering? Inget jag kan komma på just nu men det kommer säkert! Det går alltså inte att lita på det jag skriver – jag kanske ändrar mig nästa vecka 😉

  Kommentarer inaktiverade för Stora och små revideringar
 • Uncategorized

  Den viktiga leken

  Butzemann har kommit in bra i gänget. Han är riktigt cool, har lätt att koppla av men är med på noterna när det blir en aktivitet. Idag har han simmat för första gången. Först hoppade han in i en båt som låg vid ån och gick omkring i den, helt obekymrad. Han har redan lärt sig att åka båt hos Tanja. Till slut kunde han inte motstå när han såg Joy och Enya simma så han hoppade i och tog några simtag.

  Det jag just nu fokuserar på mest med Butz är vår relation – det viktigaste av allt egentligen. Leken är en viktig del av den och att han kommer in med föremål till mig. Det brukar vara en av de första grejerna som jag lär hundarna. Vissa har det naturligt och andra får man jobba rätt mycket med. Jag fick jobba ganska mycket med Enya när det gäller att lämna föremål hos mig. Hon stack bara åt andra hållet med svansen i vädret. Men det gick ju till slut med henne med. Med Butzemann är jag priviligerad eftersom han redan gör det bra. Jag jobbar ändå mycket med två föremål. Nu gäller det bara att han tycker att leken med mig är det roligaste som finns.

  Jag ska också fortsätta jobba med flirtpole. Det är en bra övning för alla valpar för att bli snabbare och få ett bättre gripande. Butz håller på att byta tänder just nu men det går ju i alla fall att göra en del saker. Som alla mallevalpar älskar han att hänga i byxbenen, något som han har fått göra hittills. Jag vill ju inte hämma valpens utveckling men det är lite opraktiskt i längden så nu har jag börjat lära honom ”nu räcker det” 😀 Butz fattar rätt snabbt så det är inga problem men visst så blir han ganska bitig när man busar upp honom för mycket. Så ska det ju vara…annars har man tyvärr fått tag på ett sällsynt tråkigt exemplar.

  Idag fick han tag på en gummibit som han inte skulle ha – givetvis när han var lös ute. I det läget kan han bli ganska jävlig. Är det en grej han tycker är värdefull och som han inte ska ha så har han absolut ingen lust att komma till mig. Det har man ju varit med om många gånger tidigare med valpar men ändå kände jag en viss irritation inombords när han sprang omkring lite retsamt och tyckte det var skitskoj, typ ”du kan inte ta mig”. Sen började jag leka med hans leksaker och tänk vad lättlurad man kan vara! Han kom av sig och började leka med mig istället. Yes!

  Han är verkligen en helt underbar ”liten” (inte till växten) kille. Jag är så stolt och glad över att få vara hans matte.

  Kommentarer inaktiverade för Den viktiga leken
 • Uncategorized

  Butz i Sverige

  Efter Frankrike blev det en resa till Butz och hans fostermatte Tanja i Tyskland. Jag stannade några dagar innan det var dags att åka hem med Butz. Så kunde Tanja och Butz skiljas stegvis och vi fick några roliga dagar ihop.

  Nu har vi anlänt till Sverige och det har gått bra att introducera Butz för de andra hundarna. Butz har ett ganska gott självförtroende och kan bli rätt fräck mot andra hundar men tjejerna har skött det bra. Det är bara Hertha som behöver räddas ibland. Idag har Butz och jag gått i terrängen en sväng. Inkallningen funkar riktigt bra än så länge.

  Butz har fått mycket miljöträning och socialisering. Som sagt så kommer han när man ropar, kan ”sitt” rätt bra och han är rumsren. Både uppfödarna och Tanja har kört början till fria följet och jag ska försöka fortsätta i samma anda. Tidigare har jag börjat fria följet med positionen och sen börjat flytta mig sakta men den här gången blir det att jobba under rörelse från början med bra driv mot foderhanden. Mer lydnad har Butz inte kört – det blir min uppgift nu. Vi har börjat med ”plats” och jobbar vidare med fria följet och även ”sitt”. Det är väldigt roligt men även skrämmande att börja med en ny hund. Jag vill så mycket och Butz känns väldigt bra. Nu hänger det ”bara” på mig! Och även den här gången kommer jag att göra en massa nya fel. Men det är så grymt roligt ändå!

  Självklart ska jag göra allt för att inte tjejerna ska känna sig bortglömda heller. Alla är lika viktiga <3

  Kommentarer inaktiverade för Butz i Sverige
 • Uncategorized

  Frankrike & bilder på Me’gasen

  Det har hänt en hel del nu igen och jag börjar med Frankrike 🙂 Jag hade förmånen att få hälsa på i Normandie hos Sanna och hennes valp Me’gasen. Vi hann med en hel del, både turistande och hundträning. Normandie är helt klart värd ett besök och som på alla andra ställen fanns det mycket att titta på. En höjdare var Mont Saint Michel, ett gammalt kloster i havet. Me’gasen fick en rätt intensiv dag med miljöträning, åkte hästvagn och en massa folk från alla möjliga länder ville förstås klappa den söta valpen.

  Jag fick som sagt titta på hundträning också – ekipage som tränade för fransk ring och så Me’gasen som fick bitas. Det var ganska imponerande hur bra den lilla valpen skötte sig och vilka (väl avvägda) belastningar han klarade av.

  Stort tack för en mycket trevlig vecka i Frankrike! Här lite träningsbilder på Me’gasen:

   

  Kommentarer inaktiverade för Frankrike & bilder på Me’gasen