• Uncategorized

  Duktig Butz

  Hög tid att skriva några rader här! Det har varit så mycket nu att jag inte har känt någon motivation till det. Jag har sovit för lite också och har varit mer förvirrad än vanligt. Nåja, då ska jag göra ett försök att skriva.

  Med oss och hundarna är det bra. Just nu är vår tyska vän Butzemanns fostermatte och två av hennes hundar på besök och det är mycket trevligt. Jag har visat henne lite vad och hur vi tränar här i Sverige. Till exempel har vi varit på en tävling i svenskskydd, en gren som var helt ny för henne, hon har varit med och tittat på uppletande och mondioringträning, vi har haft kul i största allmänhet och naturligtvis sysselsatt oss med hundarna. Tyvärr har jag fått problem med en fot igen så att jag har väldigt svårt att gå. Träligt!

  Butz utvecklas alldeles utmärkt. Han har blivit mer ”vaken” och det ser jag inte som någon nackdel. Lydnaden går framåt. Vi jobbar mycket med grunderna. I fria följet hade jag fått för mig att börja jobba bort godishanden. Jag har fått hjälp att inse att det var för snabbt och för tidigt. Egentligen vet jag det själv men ibland får jag konstiga idéer. Nu går Butz finfint igen. I fjärren jobbar jag däremot med att minska mina enorma dubbelkommandon. Jag har fått lite tips och ska jobba lite mer med shaping för att komma ifrån dubbelkommandon.

  Något vi också behöver jobba med är att komma in med föremål. Så länge jag har två likvärdiga föremål är det inga problem men är föremålen olika så gör Butz en värdering och om han tycker att hans föremål är roligare så har jag ett problem. Det har jag till exempel märkt på uppletandet (som vi kör på skoj) där det kan handla om allt möjligt. Och Butz kan få för sig att en plånbok är värd mer än en kampdutt. Jag har löst det genom att ha en lina på honom så att han inte kan komma undan men fick ett tips om att sätta linan på föremålet istället. Kan ju funka! Ett riktigt stort problem fick jag när Butz lekte med unghundsärmen här hemma och fick vinna den så det finns helt klart utvecklingsmöjligheter på det området.

  I fredags åkte vi till Johannes för lite mondioträning. Jag hade inga höga mål med träningen just då, bara att Butz fick leka med en ny kille och tycka att det var skoj. Vi började varje pass med lite lydnad på vår nivå, det är ju att rekommendera att bygga in nån form av lydnad eftersom det är svårt att undvika i längden 😉 Sen blev det bara lek och skoj och vi började med lite sektorövningar. Butz gick verkligen över förväntan och jag var så otroligt nöjd med både honom och Johannes insats! Det var så roligt att se hur Butz utvecklades på varje pass under kvällen!

  Kommentarer inaktiverade för Duktig Butz
 • Uncategorized

  SM, Mara och lite annat

  marasm16
  Erik & Mara

  Då är det dags att skriva några rader igen. Jag har varit en sväng på SM i bruks & IPO. I år blev det dock bara en dag. Butz fick vara med mycket och tog det hela med stor ro (som det mesta). Han är ganska stressbefriad. Givetvis hann jag med att handla lite hundgrejer, det går ju alltid åt. Det som var den stora grejen på årets SM för mig var att Erik & Mara tog hem guldet i söket. Jag såg deras lydnad och som vanligt var det en fröjd att se dem. Man kan inte låta bli att imponeras av Erik som har lyckats så bra med olika raser och individer. Han kan ta fram det bästa i varje hund. Sen känner jag fortfarande starkt för Mara som är en fantastisk och klok hundindivid. Givetvis var det flera som visade jättefina prestationer. Bara att ta sig till ett SM är ju en stor prestation i sig, tycker jag.

  Annars är allt som vanligt här hemma. Vi tränar på med lite av varje. Den senaste tiden har jag också passat på att låta hundarna simma en del. Det är väl inte så länge till de kan göra det och det är uppskattat av alla.

  Jag gillar ju att vara i skogen och hittar då på lite olika saker med hundarna. Jag brukar ibland droppa en grej och sen går vi lite kors och tvärs i skogen. Efter att ha gått en bit skickar jag hunden som springer tillbaka och hämtar grejen. Butz är riktigt duktig på det! Jag kör allt längre sträckor och han bara springer. Lite uppletande kör vi med och även där är han duktig. Butz och jag tränar också mer och mer stadga och det är också sånt jag bygger in på utflykterna.

  Sen är vi på lite olika gräsmattor och tränar med förstås. Vi jobbar fortfarande mest med leken och grunderna i lydnaden men det är ju ingen panik. Skyddet tänkte jag börja lite med på mondiohelgen i oktober. Tills dess räcker det gott med roliga lekar och där biter han utan problem även i unghundsärmen. Just nu tränar vi i första hand gripandet och att bita och släppa.

  Jag måste skriva några sista rader i följetongen om kloklippning/-filning. Det var dags att skaffa en ny klotång för ett litet tag sen och just då råkade jag läsa en tråd på fb där man höjde klotången från Miller till skyarna. Jag beställde en sån och måste säga att den var uppskattad av hundarna. Den klipper tystare och kniven är tunnare vilket upplevs ha en positiv inverkan. Jag klippte även Butzemanns klor med den och han var helt avslappnad. Man får vad man betalar för men det är ändå Inte alltid det dyraste som är bäst.

  20160903_145939
  Butz är rätt bra på att sysselsätta sig själv också 🙂
  IMG_20160825_191904
  Joy och Enya
  IMG_20160826_123518
  Joy och Enya
  IMG_20160826_123658
  Joy
  IMG_20160831_163445
  Butz
  IMG_20160903_181646
  Butz
  IMG_20160831_163704
  Hertha
  IMG_20160903_181317
  Joy
  IMG_20160903_181522
  Butz
  IMG_20160903_192657
  Enya
  Kommentarer inaktiverade för SM, Mara och lite annat