• Uncategorized

  Butzeträning

  butte11Dags att skriva några rader nu när jag ska ta en paus idag 😉 På nåt konstigt sätt lyckades jag skada mig i en muskel i låret men fördelen är att jag knappt känner av min hälsporre nu! Inte lätt att bli gammal!

  Häromdagen började jag med inkallningen med visselpipa med Butz. Egentligen skulle jag ha gjort det för länge sen men kruxet är att Hertha brukar befinna sig i närheten när vi tränar och hon reagerar starkt på visselpipan. Hon har ju varit med om en hel del innan hon kom till oss så jag antar att det kan finnas ett samband med det, även om jag inte har en aning om hur det kommer sig.

  I alla fall så har jag tänkt att jag ska använda visselpipan till Mondio så det är väl bara att åka iväg utan Hertha en liten sväng då vilket jag gjorde med Enya och Butz. Enya körde lite uppletande och sen tog jag ut Butz.

  Vi gick en sväng i skogen där han fick springa löst och jag hade med mig den stora bitstocken i ett långt snöre. Det långa snöret var till för att undvika att Butz stack iväg med sitt byte. Han kan ju plötsligt visa väldigt mycket ägande när han tycker att han har fått nåt riktigt kul som han vill behålla. Snöret löste problemet på ett väldigt bra sätt och jag tror att det bara är mängdträning som gäller. Helst ska han ju inte ens fundera på att sticka med grejen men försöker han så kan jag bromsa honom och lära honom värdet av att leka med mig istället. Vi gick alltså där och plötsligt visslade jag, drog fram bitstocken och tjoade. Butz kom springandes och lekte men det märktes att han var lite konfunderat över det nya ljudet. Sen avslutade jag leken och vi fortsatte gå och upprepade proceduren ett antal gånger. Redan andra gången reagerade han på visselpipan och kom springande i full fart och lekte. Så det blev en riktigt bra övning. Att springa till mig och leka i skogen är inget nytt så det är egentligen bara att betinga visselpipan och göra det så kul för honom att komma till mig som det bara går.

  Nu gäller det bara att träna på och förknippa visslingen med en massa rolig lek. Det blir nämligen inte lätt att i förlängningen konkurrera med en figurant i heldräkt. Men först börjar vi lite själva.

  I förrgår började vi lite med apporteringen. Visserligen kör vi en viss grundträning hela tiden där Butz ska lära sig att komma in med grejer men det är inte specifikt för apporteringen utan jag tycker att det helt enkelt är viktigt överhuvudtaget. Mycket enklare att leka då också. Men tillbaka till apporteringen. Butz fick sitta framför mig och när han visade intresse för apportbocken så blev det klick & godis. Helst vill ja inte att det ska ligga nåt större värde i själva apporten utan i att lämna den hos mig och får något i utbyte. Det funkade ganska bra. Vi körde ju bara ett pass men från att nosa på apporten höll Butz den i munnen en liten liten stund. Jag hoppas att jag lyckas lära honom att hålla apporten med en lugnt och rätt så fast grepp i förväntan på belöningen om ni förstår vad jag menar…

  Igår var det dags att bita lite igen och vi åkte till Johannes. Nåt bitarbete har det inte blivit här hemma sen sist. Igår introducerades en legsleeve för Butz som han inte har bitit i innan. Dels har han aldrig bitit någon i benet (förutom då ”civilt” när han var yngre 😉 ) och dels så kan han bli lite tveksam när det händer något nytt men det brukar lösa sig. Och så blev det också. Till en början så vågade Butz inte riktigt ta för sig och var osäker men på sista passet bet han riktigt bra i benet. Jag var jättenöjd med dagen.

  Något vi har fått tips om och behöver träna på är att tåla bambukäppen. Det vet jag väl själv egentligen men det brukar falla bort. Därför har jag också introducerat käppen ganska sent. I bitarbetet märks det att Butz inte riktigt är bekväm med käppen, jag menar han släpper inte eller så men ser käppen fortfarande som en belastning. Nu ska vi träna på att käppen blir något helt naturligt som man inte behöver bry sig om. Samma sak med andra attiraljer. Grejerna bara finns där medan Butz får mat av mig.

  Nästa vecka kommer Sylvain hit och tränar med oss i tre dagar och det ska bli spännande att se hur det funkar.

  Har jag nämnt att jag tycker jättemycket om Butzemann?

  Kommentarer inaktiverade för Butzeträning