• Uncategorized

  Vi lever & Butzträning

  Det har hänt rätt mycket här sen sist. Uppdateringarna haglar ju inte precis tätt nuförtiden men tyvärr har jag nog glömt hälften nu/orkar inte skriva allt heller. Men vem bryr sig? ?

  Enya testar vaccin mot hennes husdammskvalsterallergi. Vi håller fortfarande på att trappa upp dosen. Från och till har hon klåda men jag misstänker att det kan vara nåt mer hon är allergisk emot. Annars är det väl ok med henne och de andra tjejerna. Alla tre har ju sina krämpor men jobbar på lite med spår och uppletande. Enya är ju dessutom duktig på specialsök.

  Butz däremot är ju ung och rask och har utvecklats mycket i sin träning, tycker jag. Han är stabil, koncentrerar sig fint för det mesta och vill vara till lags.

  I fria följet håller jag på att plocka bort godishanden vilket fungerar bra. Det finns såklart lite att plocka med men det ser lovande ut.

  Jag har tänkt att kanske göra en fransk socialitetstest i april och vi tränar lite inför den. Där ska han ju bl a kunna gå fot, klara en platsliggning med störning och fixa en inkallning. Inga avancerade grejer alltså och det ska inte vara nåt problem (förutom språket då). Vi behöver ju göra en socialitetstest för att få starta i mondio.

  Apporteringen har jag satt ihop och det fungerar nu att köra hela momentet. Jag plockar dock ofta isär den och just nu jobbar vi med lite olika föremål vilket ju kan vara svårt.

  På transporten har jag bestämt mig för att han ska gå mellan benen (jag kanske har skrivit det?). Det känns i alla fall som att det är enkelt och tydligt och han gör det bra och lägger sig fint vid halter.

  I fjärren har jag fortfarande inte kommit ut på nåt avstånd och just nu ligger fokuset på att sätta sig ”bakåt” efter ”stå” då det lätt blir att han hamnar för långt fram annars.

  Framåtsändande består fortfarande bara av att springa och hämta en leksak men jag har i alla fall börjat bygga in nån annan övning mellan utplaceringen av leksaken och skicken. Inkallningarna funkar bra även om jag inte är riktigt nöjd med avslutet.

  Platsliggning med störning tränar vi med och det går rätt bra. Jag har börjat gömma mig lite också.

  Äntligen har vi börjat lite mer med förarförsvaret. Jag kastar ut en leksak och han måste trycka sig mot mitt ben för att få springa och hämta den. Så långt är han med!

  Lite bett i byxor har vi kört med och vi har fått bra tips av träningskompisar. Nu funkar det bra hemma med utan att han satsar för lågt. Mer skydd ska det bli nästa vecka i Danmark. Skojigt!

  Kommentarer inaktiverade för Vi lever & Butzträning
 • Uncategorized

  Rea på mallar?

  Titt som tätt dyker det upp annonser med oreggade mallevalpar eller blandraser som innehåller en del malle. Visst reagerar jag på det. Jag tänker främst på alla dessa stackars hundar som inte hamnar rätt i livet, kanske blir vandringspokaler eller avlivas. Det finns ingen ”marknad” för dessa hundar i Sverige, tycker jag. Den som har ambitioner med sin hund köper inte valp från en sådan kombination utan det är ju tyvärr ofta människor som har lite mindre koll. De kan då få sig en riktig överraskning när de upptäcker vad det är för hund de har tagit hem. Mer påfrestande än vad som är bekvämt många gånger.

  Sen diskuterar man flitigt på sociala medier om dessa kullar och både hundförare och uppfödare förfäras över den hemska, oseriösa aveln (vilket det ju i regel också är). Det känns säkert bra för många att man själv är så mycket seriösare och bättre. Tillåt mig att kräkas lite!

  Jag har också en massa åsikter men ”vi” seriösa kan väl bara fortsätta avla på våra ”kvalitetshundar” helt oberoende av denna tråkiga företeelse. Eller vänta…vad är det som produceras egentligen? När jag tänker efter så får jag mer och mer en känsla av att det handlar om hyckleri! Medan man slår sig för bröstet fortsätter man glatt avla på hundar som leder rasen i fördärvet. För inte är det väl fel på ”våra” hundar? Nejdå, lite klåda kan ha många orsaker och ryggen på mallarna slits ju mycket. Rasen har fått en del åkommor men det finns fortfarande folk som tycker att den egna prestigen är viktigare än rasen, alternativt bryr man sig inte, vill tjäna pengar eller fattar helt enkelt inte. Alla varianter finns bland ”våra” uppfödare, inte sällan är det en kombination av ovan nämnda anledningar.

  Såklart finns det också många uppfödare som är noga och ärliga och som envist kämpar på med goda intentioner. Och de är ju heller inget problem, snarare tvärtom. All heder åt dem!

  Men jag är bara så trött på allt hymlande som man håller på med av egoistiska skäl medan rasen lider! Och den lider av både det ena och det andra i dagens läge!

  Vad som är en mentalt bra hund är ju ganska subjektivt trots allt. Variationen av uppfödare är enorm! Och det får mig att tänka på en annan sak som inte går in i mitt huvud. Av naturliga skäl är det belgare som är utställningsavlade som har den allra sämsta mentaliteten många gånger! Och då kvittar det tydligen om ett föräldrardjur har noll leklust eller rädslor. Hundar med lite go i blir ju bara jobbiga i ett sällskapshem…eller nåt. Ändå kan jag fortfarande häpna över kombinationer som görs! Jag läste om en uppfödare som har gjort två kombinationer nästan samtidigt och där båda mammorna enligt protokollet hade NOLL leklust på MH. Vad är det som kan driva en människa till att passa på att göra två sådana kombinationer samtidigt? Är det nån som har en förklaring till det så är den mer än välkommen! Men man behöver inte gå till showavlade hundar för att hitta märkliga kombinationer.

  Japp, det är lätt för mig att sitta här och gnälla! Men jag blir lite mörkrädd ibland. Alla tror såklart på ”sitt” och det känns skönt att såga andra. Det är ju en vanlig företeelse. Ibland måste man rannsaka sig själv och när jag gör det kan mina åsikter om dessa ”oseriösa uppfödare” lätt fastna i halsen.

  Kommentarer inaktiverade för Rea på mallar?