• Uncategorized

  Hänt

  Sitter här och vilar knäet – ett gyllene tillfälle att skriva några rader här 🙂

  Som vanligt är det fullt upp med alla hundar. Enya har problem med ett framben just nu och får behandling med laser. Vi har varit hos en ortoped och han hittade inget fel i armbågsleden vid röntgen vilket ju ändå känns skönt. Förändringarna hon har sen tidigare verkar inte besvära henne så mycket just nu men hon ömmar fortfarande i några senor i frambenet. Vi jobbar på med lätta övningar och behandlingen och jag hoppas hon blir bra. Annars blir det ortopeden igen. Tyvärr har Enya fått lite klåda igen trots allergivaccin varje månad. Så nåt är det alltid! Även Hertha får behandling med elektroterapi för sina höfter och ryggen. I hennes fall handlar det bara om att ge hennes mer livskvalité. Joy mår som tur är bra!

  Sen har vi ju pojken som har blivit en ganska stor hane på 35 kg! Han är bara bäst! Vår träning har utvecklats, vi har utvecklats tillsammans och Butz har utvecklats! Det känns bara bra med honom. Han har lagt sin filosofiska sida lite åt sidan och har bra engagemang och tryck i arbetet och anstränger sig för att göra rätt. Det beror till stor del på att jag faktiskt har ändrat mitt sätt att träna honom och nu är det han som jobbar för mig.

  Det har blivit en del bra träning i oktober. Först hade vi ju Kees Verbunt här hemma under en träningshelg. Helgen efter åkte jag med Butz till Danmark för att träna med Jonas Corneliussen. Nu framöver blir det nog lite lugnare men jag måste försöka hålla igång över vintern då jag är sugen på att starta i Cat. 1 med Butz nästa år.

  Vad gör vi då?
  Jag skulle säga att fria följet är klart så långt, bortsett från de ständiga förbättringar och underhållet man måste göra. Apporteringen jobbar vi med hela tiden och behöver variera diverse föremål. Vi behöver träna på saker som är svåra att gripa eller som är lätta att sno in sig i. När det gäller fjärrdirigeringen är det bara att konstatera att jag har misslyckats med min inlärning då han flyttar fram i vissa skiften. Just nu kör vi ofta i en ”box”. Vi jobbar också mycket med störningar i fjärren eller att jag är delvis dold. Nu när det blir lite ruskigt ute tränar vi i häststallet ibland och det går att hitta på mycket där. Jag gömde mig bakom boxdörren till en hästbox när vi körde fjärren och apporteringen blev sopkvasten igår.

  Framåtsändandet trodde jag var en enkel övning. Jag menar – vad är problemet? Hunden ska springa rakt ut i full fart tills jag kallar tillbaka den. Borde vara lätt fixat med att lägga ut (dolda) duttar i änden på planen och ha kul! Det visade sig att den övningen inte var fullt så lätt för Butz och mig och jag fattar inte riktigt varför. Nu har vi i alla fall fokuserat på att dutten alltid ligger osynligt på samma ställe när vi är på hemmaplan. Och tänk – momentet funkar ganska bra just nu. Jag har till och med byggt in störningar som legsleeve och bitstock på vägen ut. De har lett till en viss förvirring men jag fick ut honom förbi dem. Det är ju viktigt med alla störningar hela tiden. Allt kan ju hända på en tävling. Jag har fortfarande aldrig kallat in honom i framåtsändandet men jag inbillar mig att det inte kan vara så svårt…den som lever får se!

  Vad har vi mer? Platsliggningen har blivit lite lidande och behöver köras mer. Ett tråkigt moment helt enkelt. Men även där kan ju allt hända! Matvägran har vi tränat lite mer den senaste tiden och även presenterat kulinariska höjdpunkter på olika sätt som Butz har kunnat motstå. Vittringsapporteringen är inte så prioriterad men det vi har kört har mestadels funkat bra när jag har tänkt till. Där har vi bland annat fått bra hjälp av en kompis.

  I skyddet har Butz blivit riktigt duktig! I front attack och flykt är det ju inga problem och nu har vi även kört med diverse tillbehör vilket Butz har klarat av på ett bra sätt. Det är förarförsvaret som vi ska fokusera mycket på under vintern. På tävling försöker figgarna ju lura hunden på olika sätt och man kan råka ut för diverse situationer. Och allt måste ju tränas! I Danmark gick inte Butz i bett när jag böjde mig efter en grej. När vi upprepade övningen så var han med. Vi har heller inte kört så många sittande överfall. Jag tror att det fortfarande går att lura honom rätt så bra så det gäller att träna. Vi måste också hela tiden gå tillbaka till att han ska trycka sig mot mig och följa figgen runt mig men det är ju enkelt att träna själv med en utlagd dutt.

  Transport har vi tränat lite och där är positionen vid figgens vänstra sida vilket har funkat bra hittills. Det är väl värre med söket! Där känns det som om vi är på noll. Butz kan (oftast) springa till ett gömsle och skälla på figgen – so far so good. Men vi har ju lite tid på oss att träna på det. Föremålsbevakningen har inte heller utvecklats så mycket än. Han kan stå med frambenen på ett föremål och följa figgen typ. När jag mår bättre eller Uffe har tid tänkte jag börja lite mer seriöst med att träna in avståndet där det är ok att bita (1 m tänker jag). Figgen står ju still ett litet tag när hunden har gått i bett så jag tänkte lära in att hunden ska tillbaka till föremålet så fort figgen rör på sig igen. Det är ju verkligen ett svårt moment! Men roligt!

  Sen har vi ju alla andra mallar här i huset som visserligen börjar komma till åren men som vill jobba lite. Det blir en del specialsök med Enya som hon är duktig på. Ett tag funderade jag ju på att starta henne i nose work men det blir det nog inte. Dels går hon på medicin just nu och dels blir det för enkelt med nose work-dofterna, alltså det blir oftast en så intensiv doft att hon börjar slarva. Då är det bättre att vi kör på hemma som tidigare.

  Alla hundar har också spårat lite häromdagen. Det var då mitt knä gick åt helvete totalt! Jag ska hålla mig på en plan när jag tränar hund nuförtiden.

  Jag lade ett litet spår till Butz på en åker och ett i skogen. Han visar ett stort spårintresse och kan säkert bli jätteduktig! Han har inte tränat så mycket spår hittills då han nog aldrig kommer att tävla i det men det skulle vara kul att utveckla honom mer. Men det är så mycket hela tiden! Jag skulle också vilja utbilda honom lite i specialsök. Vi får se vad som händer!

  Kommentarer inaktiverade för Hänt