DMC – vad händer?

Jag försöker hålla koll på vad som händer i Tyskland när det gäller malle så gott det går och jag blev irriterad på hur DMC (tyska malinoisklubben – en rasklubb bland flera som enbart sysslar med bruksavlade mallar) hanterade historien med C-kullen ”Unter schwarzer Flagge”!

Som jag skrev tidigare så har den kullen råkat ut för flera fall av ataxi och uppfödaren har varit väldigt öppen med detta och verkligen gjort allt för att få klarhet i exakt vad det var de drabbade valparna led av.

Man kan konstatera att mallar ibland drabbas av en form av ataxi som visar sig i mycket tidig valpålder vilket innebär att valparna måste avlivas och hinner aldrig flytta till sina nya hem.

Uppfödaren har råkat ut för en hel del skit från olika håll för att hon har varit så öppen med problemet och man fick känslan av att en del gärna ville lägga locket på!

Och DMC som borde vara uppmärksam på och intresserad av vad det var för fel på valparna skrev nu ett rätt så otrevligt brev till denna uppfödare och krävde ett undersökningsresultat eftersom hennes ”uppståndelse” har lett till negativ publicitet och därmed skadat hanhundsägare och andra uppfödare.

Det verkar som att DMC inte vill veta så mycket av ataxi och man har också påtalat att ”Unter schwarzer Flagge” var den enda uppfödaren som hade råkat ut för nåt sånt. Ett påstående som har kunnat motbevisas!!

Som följt av detta avgick en sekreterare i ett lokalområde. Hon har lagt ut sin skrivelse till DMC här:
http://malinois-power.blogspot.se/2013/02/rucktrittserklarung.html?m=1

Ett bra statement, tycker jag. Undersökningsresultatet från de avlivade valparna har också kommit och det finns här!

Jag blir verkligen orolig när jag läser om DMC:s inställning 🙁 Vi vet inte hur vanligt det är med ataxi men troligtvis har det förekommit en del fall som har sopats under mattan! Att stoppa huvudet i sanden kan inte vara rätt väg att gå! Är personliga intressen viktigare än rasen?

Det finns de som vet rätt så väl vilka hundar man ska akta sig för men det är bara information för de invigda. Jag skulle tycka det vore bra om det kom en DNA-test som alla skulle göra för att se hur stort problemet är. Är det inget stort problem – fine, då vet vi det!

Men i värsta fall håller DMC på att gräva sin egen grav och inte bara det – rasen kan ju ta stor skada 🙁

Synd, annars är jag väldigt positiv till DMC! De har mycket hårda urvalskriterier för sina avelsdjur – samtidigt är urvalet rätt begränsat eftersom bara de godkända hundarna får användas. Men det är inget snack om att det finns kanonbra avelshundar inom DMC. Och jag har blivit väldigt trevligt bemött när jag sökte hjälp hos dem några gånger.

One thought on “DMC – vad händer?

  1. Din reaktion är mer än berättigad. Rasklubbar, både i Sverige och i andra länder är bra på ”locket på”. Lika så SKK, som idag inte gör mycket nytta för den Svenska hundvärlden men så gott som styr den trots allt. Uppfödning har ju blivit..trendigt? Och därmed börjar det också för många handla om personliga intressen och aveln är mer en tävling än faktisk rasutveckling. Tråkigt nog 🙁

Comments are closed.