Hardt > Bloggen > Uncategorized > Föremålsbevakning

Föremålsbevakning

  • av
20160706_205756

Enya och Butz

Idag har vi börjat med föremålsbevakningen och jag har valt ätt lära Butz att sätta framtassarna på föremålet. Nu i början ska Butz fatta att han får godis när han sätter tassarna på föremålet. Idag körde vi tre pass och han har redan börjat fatta lite. Vi stod mitt emot varandra med föremålet i mitten och han verkar ha börjat förstå att han ska kliva upp på föremålet för då blir det godis och beröm. Känslan med berömmet är rätt viktig, tycker jag. Visst använder jag mig av klickern men jag upplever en stor skillnad när jag också förmedlar en känsla.

Butz har också redan börjat flytta sig så att han hamnar mitt emot mig. Han har betydligt lättare åt ena hållet men jag tycker att det är kul att han redan försöker. Nu får vi se hur det ser ut i morgon. Om han upprepar att ställa sig på föremålet går det snart att börja lägga till ett kommando. Sen behöver han öva på att alltid vara mitt emot mig. Efter det behöver han lära sig avståndet där han senare ska få bita figuranten plus att han måste släppa i ett visst läge och återvända till föremålet. Men det är en bra bit dit.

Det finns många vägar som leder till Rom och en del tränar det momentet med en figurant från början. Nackdelen med det som jag ser det är att hundens stressnivå är relativt hög med en figurant och det försämrar hundens inlärningsförmåga. Det behöver inte vara sämre att träna på det sättet men för mig passar det utmärkt att gå den här vägen där jag också har fördelen att kunna träna momentet själv i mycket hög utsträckning. Senare kan jag ju också ta på mig byxorna och agera figurant själv. I förlängningen ska jag givetvis involvera träningskompisar i momentet också. Men vi tar det undan för undan…

Jag hittade lite träningsinspiration på You Tube….Så småningom kommer nog lite filmer på Butzemann i träningen 🙂