Hardt > Bloggen > Uncategorized > Vad är mest ”reko” mot hunden?

Vad är mest ”reko” mot hunden?

  • av
Butz

Butz

Idag kom Butz och jag till den punkten där jag ansåg att jag inte kunde tillåta honom att få igenom hans vilja. Det gällde kloklippning och Butz blev förbannad och bet mig. Inget jag var jätteförvånad över – sånt som kan hända med en liten mallepojk med egen vilja – men något som jag tycker att man behöver ta tag i om man inte vill ha en vuxen mallehane som man inte vågar klippa klor på. Nu finns det massor med ”rekomänniskor” där ute på sociala medier (och jag antar att de också finns på riktigt) som aldrig hade gjort det jag gjorde – få igenom min vilja med envishet och klippa de där klorna helt enkelt. Nej, jag misshandlade honom inte. Han fick bara inte som han ville.

Jag är lite fundersam över alla dessa människor som sitter där ute och knappt vill säga ”nej” till sin hund. Varför man nu inte vill säga nej? Jag säger nej till min man, mina kompisar, min släkt och om jag hade barn så skulle det definitivt finnas lägen där jag skulle säga nej. Det finns regler vi måste förhålla oss till i vårt samhälle. Vi kan inte alltid göra det som faller oss in. Vi måste lära oss ramar och att man ibland inte kan göra det man vill. Man kan ha vilken syn man vill på samlivet med hundarna. Ledarskapsbegreppet har ifrågasatts men vi kommer alltid att vara de som styr våra hundars liv eftersom även vårt liv styrs av regler och begränsningar. Jag kanske känner för att träna hundarna istället för att jobba nån kväll men då är det så att jag måste gå till mitt jobb, oavsett vad hundarna tycker om det.

Vad är det som är så fult med att tala om vad som är rätt och fel? Även jag vill ha roligt med mina hundar och de ska älska sin träning –  annars är det inte kul för mig heller. Jag är ingen sadist. Det finns dock vissa regler i vårt gemensamma liv och en hel del begränsningar för hundarna. Hundarna lär sig saker med positiv förstärkning men det finns lägen där jag tycker att jag måste visa dem att vissa kommandon är ovillkorliga. Det är inte diskutabelt att inte komma på inkallningen för att det händer något intressant längre fram. Jag har inte kommit dit än med Butz men jag tror att den dagen närmar sig. Han är duktig på inkallning och brukar sköta sig. Jag har sett några gånger att han funderade på om han skulle springa till käringen eller skita i det men hittills har han valt rätt i mina ögon. Han behöver dock lära sig att det inte är diskutabelt huruvida han ska komma när jag ropar. Det kan vara livsavgörande att han lyssnar på mig. Och det ska jag försöka förmedla till honom.

En hund som Butz blir inte ledsen av lite regler. Någon inlärd hjälplöshet har ingen av mina hundar lidit av, snarare tvärtom. Mina hundar är rätt så wild and crazy ändå, i alla fall så det räcker. Naturligtvis är alla hundar individer men många mallar behöver just ramar att förhålla sig till. En del mallehanar blir inte så värst roliga när de får härja fritt. Med regler är de lika glada och galna men de kan bete sig om man vill det. Jag skulle påstå att de är gladare med lite regler än utan. De får en trygghet i tillvaron. Precis som vi människor.

Det är så lätt hänt att någon som av någon anledning aldrig vill begränsa sin hund får stora problem med en individ som är lite ”mer hund”. Man kanske aldrig lyckas få bukt med sina problem vilket tragiskt nog kan leda till att hunden avlivas. Är det reko mot hunden att låta den leva i en kaotisk värld och kanske till slut avliva den? Kanske tar man även till kastrering för att ”fixa” problem, något som jag tycker är extremt oreko mot en hund om det inte finns medicinska skäl. Bortsett från att problemet i regel inte sitter i kulorna utan hos ägaren.

Vad är mest reko mot hunden?

20160712_133336

Hertha & Butz

20160716_123535

Enya

20160716_122851

Enya

20160716_123704

Enya

20160716_123511

Enya