HARDT > Bloggen > Uncategorized > Razzels utveckling

Razzels utveckling

  • av

Det går bra med Razzel och vi jobbar med lite olika delar! Stora delar av tiden jobbar vi dock inte alls eftersom jag upplever att Razzel är en högtempererad malle som lätt skapar förväntningar.

Jag ska försöka strukturera upp det vi gör just nu!

Balans mellan aktivitet och vila
Jag tror att Razzel behöver vila, behöver lära sig att det inte alltid händer något. Hans liv består mycket av ”vardag” och ”bilresor som inte leder till roliga aktiviteter”.

Hantering
Vilken mallevalp vill sitta still i knät? Det tränar vi mycket på och man får aldrig gå ner när man sprattlar! Vi tränar också på hantering (bl a att klippa klor)!

Hantering av leksaker
Tidigare har vi tränat att byta leksaker men det känns inte längre aktuellt för Razzel. Dels är han duktig på att lämna leksaker och han behöver jobba med att hålla och bära mer nu. Det har blivit för stort fokus på släppandet som fungerar bra nu. Leken är jätteviktig och rätt beteende leder till vinst! Mina valpar får alltid vinna mycket och sen komma tillbaka och leka mer! Men det finns såklart regler.

Razzel har börjat bära dutten på promenaden – jättebra också när man inte ska äta allt möjligt som man hittar! Att bära gör han såklart frivilligt! Att kräva något skulle inte ha den effekten jag vill ha.

Lydnad
Vi tränar lite lydnad, jättekorta pass! Han kan ju ”sitt” och har börjat lära sig ”stanna kvar” med omvänt lockande. Han har också lärt sig att rätt beteende leder till att få det man vill – t ex mat, gå ut genom dörren, att få gå ur bilen. Då sitter man och väntar!

Vi tränar såklart inkallningar, något av det viktigaste! Det blir ofta i skogen när han ändå är på väg mot mig. Jag har börjat introducera visselpipan.

Vi har börjat lite med fotgåendet med foderhand. Han har stor näringsdrift så det är ingen konst med honom!

Läggandet kör vi också lite och lite lite stå men jag har inte lagt på något kommando än.

Lydnad skulle man kunna köra hur mycket som helst men med tanke på hans egenskaper försöker jag att inte överdriva. Jag upplever att han är en smart och förig kille!

Nosarbete
Tidigare har mina hundar alltid fått börja spåra tidigt. Jag har inte börjat med Razzel än. Får se om jag får ett sug att träna lite. Jag har inga planer på att köra bruks eller IGP med honom. Däremot specialsök! Han får leta upp en hel kong på lite olika ställen, både i skogen och inomhusmiljöer. Markeringen kommer jag att träna in seperat. Att få jobba med nosen på ett eller annat sätt tycker jag är viktigt! Jag tänker att Razzel också ska få leta upp kottar och pinnar med min vittring i skogen snart eftersom han nu kan lämna sina fynd – en bra aktivering och förberedelse för vittringsapporteringen i mondioring.

Förbud
Det finns regler att förhålla sig till och såklart förbud men det är inte så mycket fokus på det utan istället på det man ska göra. När han tar grejer han inte ska ha byter jag med godis. När jag hade Qubik har han drivit det så långt att han ofta kom med diverse saker till mig och han plockade alltid upp saker åt mig som jag hade tappat. Jag tycker att man ska ha ett förbudsord som man lär valpen men att det ska användas med omsorg och inte ”tjatas sönder”.

Miljöträning
Razzel har fått mycket miljöträning och social träning i Frankrike men vi fortsätter såklart att bege oss på små äventyr i olika miljöer. Han är ganska orädd!

Träffa folk
Razzel älskar sin familj! Andra är inte så intressanta! I Sverige vill vi ju alltid ha en social hund, något som man ser med andra ögon i många andra länder. Jag har inga problem med att ha en osocial hund men den behöver ju kunna hanteras t ex hos veterinären, på MH och på tävlingar. Då är det bra att lära sig att folk är helt okej! Igår fick Razzel hänga med mellan passen på en specialsökträning vi var på med Butz. Alla nonchalerade honom och när han gick fram till någon fick han godis. Det funkade väldigt bra, tycker jag. I nuläget ser jag inget problem. Han var väldigt social vid 8 veckor, nu kan han vara lite avvaktande men ingen jättegrej.

Jag har stött på en del riktigt reserverade hundar där man har försökt att sätta sig på huk och locka hunden med godis. Det får lätt motsatt effekt. I min värld är det bäst att en sån hund bara får ”finnas” runt folk och att ingen ens tittar på hunden. Tar den kontakt själv kan den få godis.

Jag har haft både jättesociala hundar och de som inte har varit så intresserade av folk. Min erfarenhet är att det blir ”bättre”. Bara man inte gör en grej av det! Men det är bra att vara bland folk som vet hur de ska bete sig.

Så har vi det just nu! Jag är jättenöjd med Razzel och har mycket roligt med honom!