Hardt > Bloggen > Uncategorized > Razzels träning

Razzels träning

  • av

Jag kan tydligen inte skiljas helt från bloggen! Så här kommer en träningsuppdatering!

Razzel har hunnit bli 11 månader gammal! Jag har funderat en del på hur jag skulle jobba bort godishanden i fria följet på bästa sättet och vi har kommit en bit på vägen. Jag tyckte att övergången var lite svår eftersom vi tappade precisionen så fort jag testade att flytta belöningen under armen och han hamnade för långt ut från mig. Det blev i alla fall ett genombrott när jag lyckades att få honom att förstå att man bara följer vänsterbenet. Vad mitt högra ben än hittar på så orienterar man sig vid vänstra benet och håller sig tätt intill. I mondioring är det ju bara en fördel ju tätare han är hos mig. Jag tror att det kommer att funka men det är en liten bit kvar innan han kan gå i rätt position några längre sträckor.

Alldeles i början när vi skulle börja med framåtsändandet var jag inne på det gamla sättet som jag har kört innan, alltså att lägga ut en grej. Sen blev Razzel skadad och jag hade lite tid att fundera. Jag gick över till att lära honom att runda en elpinne. Det är alltid samma pinne jag använder och jag har kommit så långt att jag kan skicka honom från ganska långt håll för att runda pinnen. Det funkar jättebra och jag har inte kommit på några nackdelar än. Självklart ställer jag upp lite grejer till höger och vänster också för att man inte ska runda vad som helst. Man kan ju se en risk i att han börja leta efter saker att runda men då kan man också se en risk i att han börjar leta efter en utlagd leksak. Vi får se hur fortsättningen blir.

Ett tag har jag också funderat på att använda rundandet vid hoppet men bestämt mig att det får vara en specifik grej till framåtsändandet. Istället har jag lärt honom att lägga sig på en target. Nu har vi kommit så långt att jag lägger två targetskivor till höger och vänster från mig och skickar honom fram och tillbaka. Det funkar ganska bra och han vänder upp mot mig. Nästa steg blir att få till avståndet som jag tror att jag kommer att ha vid höjdhoppet och låta honom springa mellan hinderstolparna. Sen är det bara att lägga till själva hoppet.

En sak som har blivit riktigt bra är apporteringen. Systemet sitter i stort sett och jag försöker variera föremål nu! Uffe har från början också lärt honom att ta upp alla möjliga grejer som man har tappat och Razzel tycker att det är jättekul att plocka upp precis allt. Ibland kan det bli lite mycket när man ska gå ut och Razzel ska plocka upp 511 grejer i hallen först. Det går ju alltid att hitta t ex skor! Butz vill naturligtvis inte vara sämre och ska också visa sig duktig. Och så försöker jag avbryta detta på ett snyggt sätt…

Det är kul och tacksamt att träna Razzel och vi jobbar på med lydnadsmomenten. Bevakning av föremål har vi börjat med lite smått. En annan grej med honom har varit att han har varit lite avvaktande mot en del folk men som jag trodde så har det blivit ett ickeproblem. Jag var lite fundersam på hur mycket det skulle påverka vårt skyddsarbete. Vi har under flera månaders tid levt ganska isolerade och något bitarbete med utomstående har det inte blivit. Men sen i april fick han träffa lite folk och leka. Efter det har det blivit några fler tillfällen med bitarbete och jag tycker att det funkar riktigt bra. Det märks att han kan bli lite osäker med nya figgar vilket yttrar sig i sättet han biter på men jag är säker på att det kommer att funka och inte märkas något sen. Man behöver inte be honom två gånger när det gäller skyddsarbete. Han har gjort ett riktigt fint jobb hittills och vi har börjat lite smått med förarförsvaret.