Hardt > Hundhälsa

Hundhälsa

Genom åren har jag varit aktiv med mina hundar på olika sätt och även tävlat i olika hundsporter. Jag har kommit i kontakt med en del yrkesfolk som jobbar med friskvård och rehabilitering, flera gånger tyvärr på grund av skador som mina hundar har råkat ut för men på senare år även mer och mer i friskvårdssyfte. Jag har sett vad man kan uppnå med bra rehabilitering och förstått hur viktigt det är med friskvård för att hundarna ska hålla länge, kunna prestera och undvika skador. Med rätt kunskap kan man även upptäcka skador i tid eftersom hundar inte sällan går med mindre skador utan att man ens lägger märke till det.

Jag är diplomerad UPH massageterapeut hund och håller på att utbilda mig till friskvårdskonsulent hund och canineopat på UPH.Friskvård
Friskvård handlar om både den fysiska och mentala hälsan, att ge hunden bra förutsättningar för att kunna göra ett bra jobb och hålla länge.

  • Rätt kost
  • Ett anpassat träningsprogram
  • En bra balans mellan aktivitet och vila
  • Regelbundna friskvårdskontroller och massage
  • Uppvärmning och nedvarvning
  • Att få utlopp för sina medfödda egenskaper

Hur den arbetande hunden kan prestera och hålla i längden beror på många faktorer och det finns en hel del vi kan påverka.

Att träna sin hund inför en speciell uppgift är en självklarhet för de flesta. Men det är inte alltid vi tänker på hur vi kan anpassa kosten, hur hunden kan tränas fysiskt på bästa sätt inför sin uppgift och hur vi kan förebygga skador. En friskvårdskonsulent kan hjälpa till att lägga upp ett träningsprogram, utföra friskvårdskontroller och förebyggande behandling med t ex massage och ger råd gällande kost och motion.

Rehabilitering
Med rehabilitering får hunden hjälp att komma tillbaka till bästa möjliga funktion efter en skada.

Även hundar med kroniska sjukdomar som t ex artros eller HD kan få hjälp av olika behandlingsformer som t ex massage eller laserbehandling för att förbättra funktionen och livskvalitén. Hundar med ledsjukdomar har i regel även en påverkan i muskulaturen och genom att behandla musklerna kan hunden slappna av, få en bättre rörelseförmåga och mindre smärta.

Massage
Jag utför djupgående och effektiv massage där jag provocerar, töjer och dränerar musklerna. I praktiken innebär det att blodgenomströmningen ökar, muskeln slappnar av och slaggprodukter och överflödig vävnadsvätska transporteras bort. Kroppen får lättare att läka eventuella skador. Även i friskvårdssyfte är det meningsfullt med regelbunden massage för att bibehålla en smidig kropp och upptäcka eventuella skador i tid.